Dit is een heerlijk Thais toetje, voor het eerst geproefd op een reis door Thailand en het recept meegenomen. Ik ben namelijk dol op bananen en kokos en ik zag dit op het menu staan van onze kookcursus en mijn hart maakte gelijk een sprongetje. Loopt het water al bij jou in de mond?
Ingrediënten voor ongeveer 2 personen:
- 3 bananen
- 250 ml kokosmelk
- 2 kuipjes palmsuiker
- snufje zout en theelepel suiker
Bereiding:
Eigenlijk erg simpel. Giet 250 ml kokosmelk in een pan, Voeg vervolgens 2 blokjes of 30 mg palmsuiker en snufje zout toe aan de kokosmelk en breng al roerend aan de kook en laat het geheel vervolgens op een laag pitje 15 minuten zachtjes inkoken.
Pel de bananen en halveer ze of snijd ze in plakjes. Laat ze 1 minuut of tot ze net zacht zijn meekoken in de kokossaus.
Hmmmmmm zie hier het resultaat!! Kin Khao, zegt men dan in het Thais.
Achtergrond informatie over kokosmelk en palmsuiker:
Kokosmelk is niet het vocht dat zich in het binnenste van een kokosnoot bevindt, maar een melkwitte vloeistof die bereid wordt uit geraspt kokosvlees. Kokosmelk of klappermelk wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten en is bij toko’s en goed gesorteerde supermarkten kant-en-klaar verkrijgbaar. Santen (ingedikte kokosmelk) wordt verkocht in poedervorm en blokken, waaraan alleen nog kokend water moet worden toegevoegd. De dikte van de kokosmelk kan bij santen zelf worden bepaald.
Palmsuiker, ook vaak kokosnootsuiker genoemd, wordt gemaakt van kokosnootnectar dat gewonnen wordt door inkepingen te maken in de knop van de kokosnootbloem dan druipt het nectar er zo uit. Deze zachte vloeistof wordt ingekookt of ingedampt. Hoe verder het wordt ingekookt, hoe harder de suiker wordt en hoe donkerder de bruine kleur wordt. In de Thaise en Javaanse keuken is palmsuiker een heel normaal ingrediënt. Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard.
Ga jij dit overheerlijke toetje ook eens maken?
Blog you zoen
Claudia XOXO
11 Comments
Paula
juli 8, 2015 at 9:31 amooooh dit klinkt echt super heerlijk!! Jummmm
Claudia Struijck
juli 8, 2015 at 9:38 amHahaha Paula, is ook echt lekker en zo easy om te maken. Echt een aanrader. Ik heb dit als ontbijt gegeten omdat ik dit recept vanmorgen voor mijn blog heb gemaakt ;)).
Elbrich
juli 8, 2015 at 9:58 amIk heb ‘m opgeslagen!
Lot
juli 8, 2015 at 11:07 amIk ga het zeker maken. Lekker en gezond. Jammie
Claudia Struijck
juli 9, 2015 at 7:19 amLeuk Lot, laat je even weten wat je ervan vond? Groetjes Claudia
Linda
juli 8, 2015 at 12:00 pmZiet er heerlijk uit. Het water loopt me al in de mond 🙂 Ik weet wat ik binnenkort ga maken!
Claudia Struijck
juli 9, 2015 at 7:21 amHi Linda, het toetje is ook echt heel lekker. Trouwens alle producten heb ik bij de A.H gekocht. Zelfs de palmsuiker, staat in het schap waar de andere Aziatische producten staan. Laat je weten wat je ervan vond? Groetjes Claudia
Ivonne Melters
juli 8, 2015 at 8:06 pmLijkt me heerlijk Claudia! Ik denk dat ik vooral mijn dochter heel erg blij maak met dit toetje!!!
Claudia Struijck
juli 9, 2015 at 7:24 amHoi Ivonne, houd jouw dochter net als ik van banaan en kokosmelk? Het is echt een heel lekker toetje en simpel om te maken. Ik hoor graag wat je dochter ervan vindt? Oja alle producten heb ik gekocht bij de A.H, zelfs de palmsuiker. Groetjes Claudia
Drumles Den Haag
juli 14, 2015 at 4:11 pmSuperlekker dit. Ik heb het vorige week gegeten in een Thais restaurant en heb nu alle ingrediënten in huis om het te maken. Kan niet wachten!
Claudia Struijck
juli 14, 2015 at 8:51 pmSawatdi kha, wat ontzettend leuk je reactie. Bij mij ging het precies zo. Ik had een kookcursus gehad in Phuket en moest dit gerecht maken als toetje en ik vond het heeeeeeeerlijk. Ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik. Eet smakelijk. Groetjes Claudia