Beauty Fashion Lifestyle

Africa Fashion week Amsterdam

twee africaanse modellen (Medium)

Heb je een passion for fashion? En in het bijzonder voor Afrikaanse designers en hun kleurrijke en inspirerende mode? Dan zit je goed bij de jaarlijks terugkerende AFWA, oftewel de “Africa Fashion Week Amsterdam”. Dit jaar werd het gehouden van 27 tot 30 augustus. Hier krijgen Afrikaanse ontwerpers een platvorm aangeboden waar ze hun talent tot uiting kunnen brengen. Elke dag een ander thema. Op vrijdag was de catwalk show, op zaterdag de men’s show en op zondag de gala show. Dit jaar werd de AFWA gehouden in het prachtige en monumentale gebouw waar het Koninklijke Instituut voor de Tropen is gehuisvest. 

Sinds 2014 wordt deze fashion week georganiseerd. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Londen, Berlijn en Stockholm. Een echt internationaal event die steeds meer voeten aan de grond krijgt naast de al zo bekende fashion week. 

Helemaal blij was ik toen ik een uitnodiging kreeg om als blogger aanwezig te zijn op the African Fashion Week. Wat een eer. Mijn vriendin Linda vroeg ik mee als introducee want fashion en veel kleur, ja daar heeft ze wel affiniteit mee als voormalig imagostylist. 

Keurig op tijd kwamen we op vrijdag aan bij de AFWA want je wilt natuurlijk niet te laat komen voor zo’n mooi event! De site van de AFWA vertelde ons dat er vanaf twaalf uur een exhibition zou zijn en dat om drie uur de show zou gaan beginnen. Toen we binnen kwamen werden we hartelijk welkom geheten door Nenne van elegancy 101 online magazine en na een praatje te hebben gemaakt kregen we uitgelegd waar de bloggers en pers zich mochten verzamelen alvorens een plaats te krijgen in de zaal. 

Nenne (Medium)

De exhibition bleek te bestaan uit twee kleurrijk ingerichte hoeken in de centrale ontvangsthal. Het waren twee ontwerpers die hier hun kleding en techniek lieten zien. We waren alle twee wel van mening dat je dit niet een echte exhibition kon noemen. Daar is toch iets meer voor nodig. Maar dat mocht natuurlijk de pret niet drukken want ondertussen stonden we ons te vergapen aan alle pracht en praal die het gebouw rijk is. Veel marmer en mooie details straalden ons tegemoet. Dus we besloten wat rond te lopen en mooie foto’s te maken. Daarna gingen we naar de persruimte waar we even wat gingen drinken en het volledige programma met de verschillende designers door gingen nemen. Daar hoorden we dat de eerste show om 16:00 uur begon in plaats van 15:00. We hebben leuke contacten opgedaan met Marco van Studioderijp  en Anniek Andringa van glowofbeauty.

AFWA Tropen museum (Medium)

model visagie (Medium)

aanwijzingen catwalk (Medium)

Pers (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

Tegen de tijd dat de show zou beginnen om 15:30 gingen we richting de zaal. Op tijd ook weer want een goed plaatsje wil je als blogger natuurlijk wel scoren. Het bleek nog erg rustig en een handjevol mensen zat in de zaal, het merendeel blogger of pers. Er werd nog druk door de technische mensen gesoundcheckt. We zochten een mooie plek uit en toen begon het wachten. Eerst hadden we niet zo in de gaten dat het al 16:00 uur was. Wel viel ons op dat het wel nog steeds érg rustig was en de zaal niet voller liep met geïnteresseerd publiek. Gezellig pratend tikte de tijd door en af en toe wierpen we een blik op ons horloge want ondertussen was het al half vijf geweest en nog steeds geen modellen op de catwalk en ook was de zaal nog steeds nagenoeg leeg. We vonden dit wel een beetje apart worden want het programma had toch een andere tijd aangegeven. Zou er dan zo weinig animo zijn voor deze inspirerende en kleurrijke internationale show? We konden het ons bijna niet voorstellen. Er werd niet genoemd waarom het zo lang allemaal duurde. Ondertussen werden er meer mensen, die al een tijd hadden zitten wachten, ongeduldig en vroegen aan de organisatie wanneer het zou beginnen. Dat is toch ergens wel slordig dat je zo veel afwijkt van het officiële programma. Een beetje fashionably late beginnen zal er bij kunnen horen maar dit was toch wel iets too much. En zo werd het tegen half zes dat er ineens meer mensen de zaal binnen kwamen lopen, het licht uitging en de show eindelijk begon. Wat wisten zij wel dat wij niet wisten met betrekking tot de tijd? Er werd ons vanaf de catwalk door de host verteld dat de eerste designer twee shows zou geven en dat er daarna een pauze zou zijn van een uur. Een “uur”! Dit nadat ze al twee en een half uur later waren gestart. We hadden het gevoel al voldoende te hebben gewacht dus we wilden nu wel eens actie en geen pauze of netwerkbreak zoals de organisatie het noemde. Anyway, de show startte en de aftrap was eerst voor het entertainment alvorens de eerste designer haar collectie zou laten zien. Omdat we hier erg benieuwd naar waren hebben we dit deel gezien maar een uur pauzeren en dan tot laat nog de andere shows volgen, met daar tussen in weer een uur pauze werd ons iets te gortig.

model badjas (Medium)model badjas1Ontwerpster met model (Medium)

Van Eyong trapte de Africa Fashion week af met als eerste haar badjassen collectie aan ons te showen. Daarna volgde van dezelfde ontwerpster het fashion gedeelte. Pascaline Tembe groeide op in Nederland maar woont nu in Parijs. Ze maakt met de hand high fashion multifunctionele couture kleding en accessoires waarvan sommige kledingstukken op 7 verschillende manieren gedragen kan worden. Daarmee is ze de eerste in de geschiedenis van mode en kunst. Van Eyong maakt gebruik van de beste kwaliteit wax textiel. Dat is katoen dat door middel van wax geïmpregneerd wordt.

fashion3 (Medium)fashion2 (Medium)fashion5 (Medium)

modellen fashion (Medium)

fashion4 (Medium)

Enigszins teleurgesteld liepen we na het eerste deel de zaal uit. Toen we bij de uitgang stonden hoorden we twee dames mopperen dat ze zich wel bekocht voelden. Nu waren wij op uitnodiging maar de overige aanwezigen hadden voor dit event kaarten moeten kopen. Dan verwacht je wel een wat professionelere aanpak. In ieder geval dat de organisatie even van zich laat horen als het programma zo veel uitloopt. Dan weet een ieder waar hij/zij aan toe is en je geeft de keuze of men wil blijven wachten of niet. Al met al een wat rommelig geheel.

Wel moet worden gezegd dat de AFWA een heel mooi initiatief is. The Africa Fashion week is een mogelijkheid om kennis te maken met mode die we niet gewend zijn in Nederland. Ik denk echt dat The Africa Fashion week kan uitgroeien tot een buitengewoon mooi mode-evenement maar dan moet de organisatie echt strakker en de communicatie beter.


atelier (Medium)

Wat wel indruk op ons heeft gemaakt is het bijzonder verhaal van Omar Munie.  Vanwege een burgeroorlog in Somalië, vluchtte Munie op negenjarige leeftijd met zijn broers en zus naar Nederland. Hij ging naar de modevakschool en richtte tijdens zijn opleiding “Omar Munie Clothing” op. Als snel maakte hij zijn eerste tassen, die hij direct verkocht aan de meisjes uit zijn klas. In 2007 won hij de prijs “Beste Leerling van het Jaar”. Nadat hij zijn studie in hetzelfde jaar afrondde, werd hij uitgeroepen tot “MBO Uitblinker van het Jaar”. Hij won hiermee vijf jaar lang gratis atelierruimte in BINK36. Een jaar later won hij de prijs voor “Beste Ondernemer onder de 25”. In 2009 opende hij de “Omar Munie Flagship Store” aan de Coolsingel te Rotterdam en mag hij al veel grote namen op zijn portfolio zetten  . In hetzelfde jaar gaf hij als “MBO Marshal” op enkele MBO-scholen lezingen om de leerlingen te motiveren. Door hard werken vliegen de handgemaakte tassen  over de toonbank. Niet alleen in zijn eigen drie verdiepingen tellende flagship store aan de Rotterdamse Coolsingel, maar ook in bijvoorbeeld warenhuis Macy’s in New York. De prachtige tassen siert onder meer de outfits van Hillary Clinton, Jane Fonda en model Yfke Sturm.

Dreamfactory is een door Omar Munie ontwikkeld idee dat al jaren in zijn hoofd zit. Gevoed door zijn eigen ervaringen en geluiden van de mensen die hij in de loop der jaren heeft mogen ontmoeten begon er een concept te leven bij Omar. De Dream Factory is een krachtig concept met een positieve lading.  “We willen een opleiding en werkplaats bieden aan langdurig werklozen. Mensen die misschien geen goed cv hebben, maar wel een droom. In samenwerking met gemeentes bieden wij ze een plek in nieuwe ateliers, waar we tassen gaan maken voor bedrijven.” Bron: koffietijd

Een oude jas een nieuwe Munie tas en  een oude blouse een nieuwe iPad hoes!
In de Omar Munie Dream Factory worden uitsluitend producten gemaakt van gerecyclede of recyclebare materialen en plantaardig gelooid leer. Zo wordt een oude jas een nieuwe Munie tas en een oude blouse een nieuwe iPad hoes! De kledingstukken waaruit enkele van de producten worden vervaardigd zamelen ze zelf in.

omar-muni_omar_munie_clothingweb (Medium)omar munie (Medium)

 


Lieve Linda, bedankt dat jij die dag mijn PA wilde zijn( hihihi). Het was al met al toch een hele gezellige dag.

Linda en ik AFWA (Medium)


Blog you zoen

 

Claudia XOXO

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Miranda
    september 2, 2015 at 8:12 pm

    Wat een waardeloze organisatie. En wat sneu voor de designers, krijgen ze een podium en word het zo teniet gedaan.
    Ik vind het nog knap dat jullie zijn blijven zitten. Gelukkig maar want jij hebt enkele designers een podium gegeven die ze verdienen.

    • Reply
      Claudia Struijck
      september 2, 2015 at 8:26 pm

      Hi Miranda, heel erg bedankt voor je reactie. Wat jij terecht zegt vonden wij ook, om de designers die we wel gezien hebben een podium te geven. Dit is de tweede keer dat The Africa Fashion Show in Nederland is en ik denk dat dit de bekende “kinderziektes” zijn. Volgend jaar is het drie maal scheepsrecht…..Ik hoop dat de rest van de designers de andere dagen wel hun mooie collecties hebben kunnen tonen. Zonder teveel delay.

    Leave a Reply