Food Lifestyle

De nieuwe manier van eten met slimme Beneatly bestek

De nieuwe manier van eten met slimme Beneatly bestek

De nieuwe manier van eten met het slimme Beneatly bestek

Met slechts 60% eetvolume ten opzichte van regulier bestek en een prachtig design zorgt Beneatly bestek voor een langzamer eettempo, betere vertering en snellere herkenning van het verzadigingspunt zonder het sociale plezier van eten weg te nemen. Kortom, eet jezelf gezond.

We eten allemaal veel te snel en te veel. Juist omdat de meeste mensen te snel eten,  kunnen onze hersenen het tempo niet bijhouden en krijgen onze hersenen te laat een verzadigingsgevoel. Sommige mensen proberen daarom kinderbestek uit. Het kleinere eetvolume geeft veel voordelen. Snelheid wordt uit het eetmoment gehaald en vaak begint hier mindfull eten. Veel mensen vinden echter dat het gebruik van kinderbestek ook het plezier van eten weghaalt. Daarom is Beneatly bestek ontwikkeld. Alle voordelen van een bestek met een kleiner eetvolume maar in een volwassen slim design en met een reguliere lengte.  

Monique Bruinsma, de bedenker van Beneatly bestek heeft een missie. “Beneatly gaat over hoe je op een fijne manier een gezondere leefstijl kan oppakken. Zonder dat het een straf wordt, met kleine stapjes. Ik heb Beneatly zo ontwikkeld dat het voelt als een cadeau aan jezelf. En dat ik het zelf ook zou willen krijgen is altijd mijn uitgangspunt geweest. Maar het idee is ook groter. Als we nu allemaal minder zouden eten, dan heeft het direct gevolgen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Het mes snijdt aan twee kanten. Mijn droom is dat de maten van Beneatly bestek de nieuwe standaarden voor bestek worden.”

De nieuwe manier van eten met slimme Beneatly bestek

In het slimme ontwerp van Beneatly bestek komen een aantal wetenschappelijke inzichten samen.

Minder eten is gezond

Hara Hara Hachi Bu, eet totdat je 80% vol zit! Een belangrijke levenswijsheid van de bewoners van de Blue Zone Okinawa, het eiland waar de mensen gemiddeld 100 jaar of ouder worden. Op dit eiland wisten ze het al langer, maar de wetenschap ondersteunt het nu met gegevens. Het signaal dat we verzadigt zijn komt pas na 20 minuten bij ons brein binnen. De meeste mensen eten een stuk sneller dan 20 minuten en hierdoor is de kans op overeten erg groot. Daarom hebben we ook zo vaak een opgeblazen gevoel na het eten. Maar, er is meer aan de hand. Ons lichaam is in principe bezig met groei of onderhoud. Als we minder energie geven voor groei door minder te eten, dan gaat ons lichaam investeren in onderhoud. Dode en zieke cellen worden opgeruimd en zo blijven we langer gezond[1].

Kleiner bestek betekent een lager eettempo en eerdere verzadiging

Het idee dat we langzamer eten met kleiner bestek is een interessant gegeven dat onderzoekers hebben onderzocht. Een uitgebreid onderzoek[2] onder jonge mannen toonde aan dat wanneer ze aten met een lepel die 39% kleiner was dan hun gebruikelijke lepel, hun eettempo met 14% vertraagde en er 8% minder gegeten werd. Het gebruik van kleiner bestek leidt inderdaad tot een langzamer eettempo en minder voedsel inname, ondanks de mogelijkheid van snellere bewegingen.

Met kleiner bestek fop je je brein een beetje

We eten niet alleen met onze mond, maar ook met onze ogen. Het visuele aspect van voedsel speelt een cruciale rol in onze perceptie en waardering van wat we eten. Kleur, vorm, grootte en presentatie zijn allemaal factoren die bijdragen aan onze eetervaring. Een belangrijk aspect van deze visuele beoordeling is het inschatten van volume. We vergelijken instinctief de hoeveelheid voedsel op bestek met de grootte van het bestek zelf. Een klein eetvolume kan ons het gevoel geven dat we een royale portie krijgen, zelfs als de werkelijke hoeveelheid voedsel minder is dan op groter bestek. Zo zijn we eerder verzadigt dankzij visuele verhoudingen.

Met kleine hapjes eet je minder

Wanneer we eten, zijn het niet alleen de voedingsstoffen in het voedsel die ons een gevoel van verzadiging geven. Onze zintuigen, met name smaak en geur, spelen ook een belangrijke rol. Door kleinere hapjes te nemen, verwerken onze hersenen meer smaakprikkels en raken we eerder verzadigd[3]. Dit kan ons helpen om te stoppen met eten voordat we te vol zitten.

Slim design met ander zwaartepunt geeft sensorisch effect

Beneatly heeft een lager zwaartepunt vergeleken met regulier bestek. Dankzij de verdikte hals helt het bestek letterlijk een beetje naar beneden waardoor het bestek zich zwaarder voordoet dan hij is. De lengte van het bestek is gelijk aan regulier bestek waardoor het bestek een volwaardige partner is voor regulier bestek. Daarnaast geeft de gevormde lengte lijn een sensorisch gevoel in de hand met een stevige grip. Eten met Beneatly bestek betekent eten met een kleiner eetvolume, maar zonder dat het gevoel bestaat dat het bestek zelf kleiner is waardoor het eetplezier blijft behouden.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigaieen reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven.  Het wordt het best vertaald als ‘leven waard’..  Op het eiland Okinawa wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld en een populaire Japanse uitspraak is bijvoorbeeld ‘Hara hachi bu’ wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’, dat is veel gezonder voor je lichaam. Precies waar dit artikel over gaat en omdat ik me hier een beetje in verdiept heb, ga ik per 1 januari 2024 beginnen met Beneatly bestek. Op naar een gezondere levensstijl in 2024

Beneatly is verkrijgbaar in 4 kleuren, Shiny Silver, Ocean Blue, Sunset Gold en Mighty Black via www.beneatly.nl. Een starterset met een mes, vork en lepel heeft een advies prijs van € 32,95.

Wat vind jij van dit concept van Beneatly?


[1]   van’t Sant, LJ, Birkisdóttir, MB, Ozinga, RA, Gyenis, Á, Hoeijmakers, JHJ, Vermeij, WP & Jaarsma, D 2023, ‘Gene expression changes in cerebellum induced by dietary restriction’, Frontiers in Molecular Neuroscience, vol. 16, 1185665. https://doi.org/10.3389/fnmol.2023.1185665

[2] Lewis J JamesTyler Maher Jack Biddle David R Broom, 2018, ‘Eating with a smaller spoon decreases bite size, eating rate and ad libitum food intake in healthy young males’ PUBmed 2018 Oct;120(7):830-837.

 doi: 10.1017/S0007114518002246. Epub 2018 Aug 29.

[3] Lasschuijt M, Mars M, de Graaf C, Smeets PAM. How oro-sensory exposure and eating rate affect satiation and associated endocrine responses-a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1137-1149. doi: 10.1093/ajcn/nqaa067. PMID: 32320002; PMCID: PMC7266691.


Zoals altijd, bedankt voor het lezen.

Blog you zoen,

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply