Food Lifestyle

Kimchi, hip, hot & healthy

kimchi

Gefermenteerde groenten, je vindt het lekker of niet. Het is iets wat nog niet volledig in ons eetpatroon is opgenomen maar toch zou je eens moeten overwegen om ze aan je voedingspatroon toe te voegen. Gefermenteerde groenten zijn namelijk 100 keer zo krachtig als een probiotica supplement. Daarnaast bevatten ze ook nog eens talloze andere gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, waarmee ze tot de gezondste groenten behoren die er bestaan en wat helemaal goed is is dat jezelf groenten kan fermenteren.

Wat is fermentatie

Fermentatie van eten is een proces waarbij met de hulp van bacteriën, schimmels of gist een voedingsmiddel bepaalde stoffen in een product worden omgezet naar iets ‘nieuws’. In de meeste gevallen verandert de smaak, structuur en het uiterlijk van het product. Vroeger waren er geen koelkasten en deze methode helpt om voedsel langer te kunnen bewaren. De smaak wordt intenser, meestal zuurder en dankzij het levende voedsel zit het bomvol goede bacteriën. We kennen fermentatie van zuurkool en yoghurt en soms begint fermentatie spontaan bij bijvoorbeeld Franse kaas. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld.

kimchi uit de pot (Medium)


Voordelen van gefermenteerde groente en achtergrond informatie

Gefermenteerde groenten hebben een aantal positieve effecten op de gezondheid, maar een heel belangrijk voordeel is dat het praktisch is. Het fermenteren is iets wat je maar weinig tijd kost, en waarvan je daarna dagenlang kunt genieten. Als je op je vrije dag hier heel even wat tijd aan besteedt (groente snijden etc) kan je er de daaropvolgende dagen van eten. Fermentatie bestaat eigenlijk al erg lang en is het zeker geen nieuwe uitvinding. Verschillende stammen uit de prehistorie fermenteerden al voedsel. De reden is simpel: het was een eenvoudige methode om voedselbederf tegen te gaan. Want in die tijd waren er nog geen koelkasten en was er ook geen andere manier om eten langer te bewaren. Pas rond 1860 deed de bekende wetenschapper Louis Pasteur veel onderzoek naar fermentatie, en hij toonde aan dat specifieke soorten micro-organismen elk op een andere manier fermenteren en zo elk voor een ander eindresultaat zorgen.

zuurkool


Gefermenteerde groenten bevorderen de gezondheid, mits ze rauw en ongepasteuriseerd worden gegeten. Want ze bevatten:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine K
  • Vezels
  • Mineralen (magnesium, ijzer, kalium en andere)
  • Enzymen: zolang je gefermenteerde groente niet gaat verhitten zitten er nog veel enzymen in
  • Bacteriën: ook hiervoor geldt dat deze blijven leven zolang je de groente niet verhit
  • Luteïne en zeaxhantine: belangrijke antioxidanten( beiden belangrijk voor de gezondheid van de ogen)
  • Weinig caloriën maar geven desondanks toch een heerlijk verzadigd gevoel.

En daarnaast:

  • Kunnen ze het risico op kanker van de dunne en dikke darm verlagen
  • Bieden ze bescherming tegen bepaalde darminfecties, darmpoliepen en adenomen
  • Zijn gefermenteerde groenten  tot wel 100 keer effectiever dan probiotica-supplementen.

Waarom Kimchi?

 

Laifa Kimchi (Medium)20 kilo 1 (1) (Medium)

Een paar jaar geleden kwam ik mijn vriendinnetje van vroeger tegen op FB. We waren elkaar uit het oog verloren na jaren op middelbare school bevriend met elkaar te zijn. Laifa kon vroeger al heel goed koken, als ik bij haar bleef slapen maakte ze altijd roti kukus voor mij. Dat is gestoomde Indonesische cake waar ik overigens dol op ben. Laifa vertelde me dat ze een passie heeft ontwikkeld voor de Koreaanse keuken en dat ze nog steeds een enorme kookgek is. Tijdens een Koreaans diner die Laifa georganiseerd had kwam ik in aanraking met Kimchi en ik vond het heerlijk. Ik werd geïnspireerd om daar mijn volgende blog over te schrijven.


groenten (Medium)chinese kool (Medium)

Kimchi is het nationale gerecht uit Korea. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het woord kimchi wordt meestal vertaald “metverzonken groente” en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groente wordt ingelegd. Er zijn wel 100 soorten Kimchi maar die met Chinese kool wordt het meest gemaakt. Ik werd gelijk geïnspireerd om daar mijn volgende blog over te schrijven. Kimchi wordt vooral koud gegeten als bijgerecht.De karakteristieke friszure smaak van dit gefermenteerde groentengerecht maakt elke Koreaanse maaltijd compleet. Maar er kan zoveel meer met kimchi.  Door de fermentering is kimchi een behoorlijke tijd houdbaar, maar hoe langer hij staat, hoe sterker de smaak. Kimchi ouder dan een maand is eigenlijk te sterk van smaak om rauw te eten. Je kan het door de nasi of bami heen roeren of  je kan er een stampot van maken. Door kimchi te roerbakken neemt de zure smaak van de rauwe kimchi wat af en smaken de groenten wat subtieler en lichtzoet. De roergebakken kimchi kan je vegetarisch eten, maar je kunt ook buikspek of garnalen toevoegen en dan lekker met witte rijst.of lekker door een pannekoek of in stoofpotjes. Ik ben zelf fan geworden van Kimchi tijdens Laifa haar Koreaanse diner avonden en ik wil jullie heel graag in dit stuk helpen met het maken van Kimchi. Zodat jullie zelf kunnen ervaren wat Kimchi is en hoe het smaakt. Kimchi bereiden is heel makkelijk en niet veel werk. Dit zijn Laifa haar ingrediënten.

1 forse Chinese kool( kilo)

500 gr julliene wortel

2 cm stuk gember

5 tenen knoflook

vissaus

3 tl rode peper vlokken

300 gr rettich

5 bosuitjes uien

Laifood-kimchi-2-590x332


 

Hierbij geef ik jullie een link van Maangchi. Zij is Laifa haar voorbeeld.

Kimchi is a traditional Korean dish made of seasoned vegetables and salt. Koreans eat it at nearly every meal. It can be fresh, like a salad, or it can be fermented …
www.maangchi.com/recipes/kimchi

Of http://www.maangchi.com/recipe/tongbaechu-kimchi. Daarin kan je ook haar video bekijken met uitleg in het engels over hoe je kimchi maakt. Wat belangrijk is is dat je na het maken van kimchi het luchtdicht afsluit. Laifa gebruikt tupperware bakjes en Maangchi gebruikt wel eens een Koreaanse pot, onggi genaamd.

Laifa kan je volgen op haar instagram account laifood. Lieve Laifa heel erg bedankt dat ik je foto’s mocht gebruiken voor dit stuk over het heerlijke gerecht kimchi. Ik hoop dat ik meer mensen enthousiast heb gemaakt om kennis te maken met de Koreaanse keuken. Het is onterecht nog onbekend.

Clau en Laifa

Wat van jij van gefermenteerde groente? zou je dit gerecht thuis willen uitproberen?

 

Blog you zoen,

Claudia

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Miranda Boks
    juni 18, 2015 at 2:53 pm

    Duidelijk verhaal, en wat een leuk recept van Laifa, ik ga hem zeker proberen. Neem nog effe contact met je op voor haar emailadres, geloof dat ik wat van haar kan leren. vond je revieuw over Gefermenteerde groenten erg duidelijk.

    • Reply
      Claudia Struijck
      juni 18, 2015 at 3:04 pm

      Dankjewel voor je compliment Miranda. Kan je mij even via pb een mail sturen dan geef ik je haar emailadres. Ik ben erg benieuwd naar jou ervaring als je het zelf gaat proberen. Houd je me op de hoogte?

      Groetjes Claudia

    Leave a Reply