Raki, de nationale drank van Kreta. De Kretenzische raki is niet alleen een lokaal product. Het is de identiteit van een cultuur en drukt de Kretenzische gastvrijheid uit. Ik vind raki eigenlijk helemaal niet lekker maar als je het krijgt aangeboden is het erg onbeleefd om een glas af te slaan. Toch??? Raki met honing vind ik daarentegen wel erg lekker.
Raki is een sterke heldere drank die ongeveer 40% alcohol bevat. Het wordt gedistilleerd uit de drab die overblijft nadat de wijn uit druiven is geperst. Deze drab wordt de Strafylla(wijnmost) genoemd. In 1920 werd raki voor het eerst gemaakt in het noorden van Griekenand door een monnik en werd raki bekend door heel Griekenland. Later werden er speciale vergunningen gegeven aan arme boeren die dan zelf raki konden gaan maken om extra inkomen te krijgen.
Raki is de Turkse naam voor een soortgelijke drank, maar deze naam gebruikt men ook op Kreta. De Turkse raki wordt gemaakt van pruimen en vijgen in plaats van wijnmost. Men denkt dat de naam raki uiteindelijk uit Irak (Iraqi) afkomstig is.
Overal op Kreta wordt raki geproduceerd en veel kleine dorpjes kunnen over een, al dan niet legale, distilleerderij (of Rakizio) beschikken. Wijnboeren sparen de strafylla(wijnmost) op in grote tanks bij hun boerderij. De most wordt hierin ongeveer een maand lang opgeslagen, midden in de zon, zodat de boel al een beetje kan gisten. Hierna brengen de wijnboeren de wijnmost naar de distilleerderij in hun dorp, waarna er drank van gestookt wordt. De raki fabriekjes openen dan ook pas eind september en begin oktober en werken vaak door tot kerst. Raki stoken op Kreta is ook een sociaal gebeuren. Families komen vaak met grote tonnen vol met moesta voor het maken van de raki. Tijdens het wachten op de eerste druppel raki die uit de ketel komt is iedereen al vol verwachting!
De distillatie van de most neemt ongeveer drie uur in beslag. Hierbij wordt de drank langzaam gekookt, waardoor alle voor mensen giftige stoffen, zoals methanol, uit de drank verwijderd worden. Druppel voor druppel begint raki te stromen; zeer sterk in het begin, bijna pure alcohol en later wordt het percentage steeds minder. Zodat de raki goed in balans is qua percentage. Aan het eind wordt alle drank door elkaar gegooid, zodat het alcoholpercentage rond de 40 ligt. Maar, een (veel) hoger percentage is natuurlijk ook mogelijk.
Raki heeft een zeer sterke smaak en voor ongeoefende drinkers is het misschien moeilijk een borrelglas van het spul binnen te houden. Raki is soortgelijk aan ouzo zonder de smaak van anijs of grappa. De smaak lijkt een beetje op gin / wodka. Men zegt dat wanneer je goede zuivere raki drinkt je de volgende dag geen kater krijgt. Raki wordt geserveerd in een borrel glaasje, ik vind het lekker als de (honing raki)ijskoud geserveerd wordt.
De raki die op toeristische plaatsen wordt aangeboden is vaak van lage kwaliteit en niet lekker. In sommige dorpjes is de plaatselijke distilleerderij te bezoeken. De raki die hier aangeboden wordt is over het algemeen veel beter van kwaliteit. Wanneer je over het eiland rijdt kom je wellicht een kleine distilleerderij tegen. Een bezoek is, wanneer je niet met een lege maag komt, zeker de moeite waard.
Heb jij wel eens raki geproefd? en wat vond je ervan?
Blog you zoen.
Claudia XOXO