Beauty Lifestyle

Beauty report: Jan Benham- Natural Skin Care

 Jan Benham
Dat cosmeticaproducten vaak ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor je gezondheid wordt langzamerhand steeds duidelijker. Bijvoorbeeld: parabenen, synthetische parfum-en kleurstoffen, petroleumproducten en conserveringsmiddel(BHA). De cosmetische industrie verteld niet dat sommige ingrediënten onveilig kunnen zijn voor de gezondheid, dat is voor mij een reden om mij hier eens in te verdiepen. Ik kwam in aanraking met Jan Benham, al 30 jaar Aromatherapeut en Beauty therapeut.

Jan Benham carriers (Medium)

Basis olie

Jan Benham wax (Medium)

Lanette wax- SLS vrij

Haar reis in het maken van cosmetica begon in 1982, zo’n dertig jaar geleden. Als Aromatherapist en beauty therapeut, wilde ze in staat zijn om niet alleen essentiële oliën te mengen met plantaardige oliën (basis olie)  waardoor ze op de huid aangebracht kunnen worden. Jojoba-olie ibijvoorbeeld is de beste basisolie die je voor een eigen gemaakte foundation kunt gebruiken. Het heeft een hoog gehalte aan vitamine E en het bevat ook weinig geur. Maar ze wilde ook ongeparfumeerde crèmes en lotions maken die vrij zijn van bij-producten, parabenen en petroleum. Al haar oliën en boters zijn vrij van petro-chemical toevoegingen. Cosmetica op die manier geproduceerd was op dat moment niet beschikbaar. En zo begon jarenlang onderzoek, dat geresulteerd heeft in het schrijven van een aantal boeken. Jan publiceerde ” The Creamy Craft of Cosmetic Making” 1996, “The baby Boomers Beauty Bible” 2004, 2011, “The Little Book of Lipsticks” 2010  en “Pet Care With Essential Oils and Their Friends”2013. Daarnaast heeft ze honderden mensen getraind hoe ze natuurlijke cosmetica en parfums kunnen maken.


Mensen worden aangetrokken tot het maken van cosmetische producten om een groot aantal verschillende redenen. Dit zijn mijn twee redenen waarom ik over zou gaan op het maken van mijn eigen cosmetische producten.

  1. Sommige mensen hebben een gevoelige huid of krijgen allergische reacties en willen daarom precies weten wat er speelt in de cosmetica die ze gebruiken
  2. Anderen willen gewoon een meer natuurlijke benadering proberen van huidverzorging en make-up met behulp van zuivere en milieuvriendelijke ingredienten.

Jan Benham essential (Medium)

Etherische olien

cinnamon spice soap

100% natuurlijke zeep

 

Jan Benham werkt alleen maar met natuurlijke ingrediënten. Zowel in haar cosmetica als in zeep, crèmes en lotions.Er zijn veel mensen die allergisch zijn voor bepaalde grondstoffen die veel  in cosmetica worden gebruikt. Als je zelf je eigen cosmetica maakt kun je deze Ingrediënten weglaten of vervangen door andere.

Hieronder een aantal natuurlijke ingrediënten waarmee Jan werkt:

In crèmes en lotions gebruikt Jan, hyaluron zuur, vitamine E, paardestaart gras, zeewier extract, brandnetelextract, Geogard Ultra(conserveringsmiddel), beeswax, lanette Wax

Voor mascara, lippenstift, minerale make up, foundations, oogschaduws en zeep gebruikt Jan, gekleurde pigment, micas, minerale make up poeders, natuurlijke wax en gums.

impact lippys corrected (Medium)

100% natuurlijke ingredienten

pencils lipstick june 2015

100 % natuurlijk lipstick pencils

 

 


Woordenlijst:

Hyaluron zuur: Hyaluronzuur is belangrijk om vocht vast te houden in de huid. Ook speelt Hyaluronzuur een grote rol bij het behoud van de elasticiteit van de huid. Fijne rimpels en een droge huid ontstaan doordat er onvoldoende hyaluronzuur aanwezig is in de ouder wordende huid. Hyaluron zuur geeft stevigheid aan de huid, vervaagt de rimpels in de huid, laat fijne rimpels verdwijnen en versterkte het bindweefsel van de huid

Paardestaartextract: in paardestaartextract zit behoorlijk veel sillica die weer zorgt voor een gezonde huid. Sillica houdt de huid stevig en soepel.

ZeewierextractDeze zijn extracten van zeealgen verzameld uit de kust van Brazilië. Ze hebben het vermogen de huid en het haar te herstellen en beschermen van de huid. Ook  verjongen ze de huid.

Brandnetelextract: geschikt voor de vette, onreine huid, roos, vet haar, allerlei huid en hoofdhuidklachten.

Mica’s: Mica’s zijn niet giftig natuurlijk voorkomende mineralen uit de muscoviet en silicaat. Mica  kleiner dan 20 micrometer geeft een satijnachtige uitstraling terwijl grote mica’s zorgen voor een sprankelend effect.(zeep, lippenbalsem, lipstick en minerale make up)

Natuurlijke wax en gums: Jan werkt veel met Lanette wax. Lanette wax anette is een mix van rauwe plantaardige basis ( kokosnoot en glucose) en cetaeryl alchol. Dit is een emulgator die de verbinding is tussen de vetten en water in crèmes en lotions en geeft textuur aan een product. 

Gekleurde pigmenten-oxides: Bijvoorbeeld zink oxide wordt uit nature geproduceerd uit zinkerts en heeft een licht plakkerig gevoel, zoals titanium, zink beschermt de huid tegen zonnebrand . Bovendien heeft zink schimmelwerende eigenschappen , kalmeert de geïrriteerde huid en helpt bij huidaandoeningen zoals acné , roscaea en roodheid . Het heeft een hoge hechting en dekking in minerale make-up en lippenstift. Gele, bruine en rode ijzeroxiden: dit zijn allemaal natuurlijke kleurstoffen;

Minerale make up poeder: Rijst poeder gebruikt Jan in bijvoorbeeld de minerale foundation. Het heeft een hoge absorptie van vetten.


Jan gebruikt als conserveringsmiddel Geogard Ultra. Dat is een conserveringsmiddel zonder parabenen.

The positive aspects of Geogard Ultra include:

  • Multi-functionality (effective in a wide variety of cosmetic products, including shampoos, lotions and skin creams)
  • Broad spectrum (creates an overall hostile environment for varying types of microbes within a formulation)
  • Globally accepted (beyond Europe and Japan, Geogard is also viewed as safe by the Cosmetic, Toiletry & Fragrance Association in North America as well as regulatory bodies in Latin and South America).
  • Laboratory tests show that Geogard improves skin moisture content
  • Listed as a GRAS (Generally Recognized As Safe) ingredient
  • Broad compatibility with other widely used cosmetic ingredients
  • Developed without reliance on animal testing
  • Contains no GMO’s

Bron:Geogard


Jan is een prachtige vrouw die in de bloei van haar leven is. Ze heeft een enorme passie voor het maken van zeep en natuurlijke cosmetica. Ze is moeder van een zoon en oma van een kleinzoon. Ze is afgelopen jaar getrouwd en vanwege de liefde woont ze nu in Winschoten. Jan is eigenaar van scholen in Canada, Engeland en Nederland.

In het voorjaar van 2016 is ze van plan om bij Wadapartja verschillende workshops te gaan geven. Ik zal daar ook bij aanwezig zijn. Want ik ben nu na het schrijven van dit artikel heel erg nieuwsgierig geworden wat natuurlijke cosmetica voor mij kan gaan betekenen. Hieronder alvast een link van de verschillende websites van Jan, zodat je een kijkje kunt nemen in haar keuken.

Aromashoppe

The queen of cosmetics

Aromashoppe.com

Aromatherapie

Facebook


Wat vind jij van natuurlijke cosmetica?

Blog you zoen

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply