Fashion

Duurzaamheid: De beste manieren om je kledingkast te verduurzamen

Duurzaamheid: De beste manieren om je kledingkast te verduurzamen

We houden er allemaal wel eens van om nieuwe kleding te shoppen en onze garderobe uit te breiden. Toch moeten we ook denken om het milieu en en rekening houden met duurzaamheid. De productie van kleding vraagt veel water, energie en grondstoffen. Gelukkig wordt er de laatste jaren al veel meer aandacht besteed aan dit onderwerp en is het mogelijk om bewust te kiezen voor een verduurzaming van je kledinggarderobe. Hoe pak je dat nu precies aan?

Combineer kledingstukken

Door de jaren heen is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Een belangrijke manier om duurzamer te zijn, is door kledingstukken te combineren. Door dit te doen kun je steeds nieuwe outfits creëren zonder daarvoor altijd nieuwe kleding te hoeven kopen. Kies daarom voor tijdloze basics die gemakkelijk te combineren zijn met andere kledingstukken. Het Nederlandse modemerk 10 days denkt hier bewust over na. 10 days kleding is zo ontworpen dat alle stukken uit de collectie heel mooi met elkaar te combineren zijn. Zo heb je maar een aantal items nodig om er toch iedere dag weer heel anders uit te zien. En daar hoef je echt geen kledingkast voor vol te hebben hangen. 

Duurzaamheid: De beste manieren om je kledingkast te verduurzamen

Koop minder, maar beter

Dat we af en toe nieuwe kleding nodig hebben, daar komen we niet onderuit en dat is ook niet het probleem. Het is echter wel van belang om minder te kopen. Kijk goed naar wat je nodig hebt en investeer in tijdloze stukken van goede kwaliteit. Kies voor kleding die gemaakt is van duurzame materialen zoals biologisch katoen, lyocell of bamboe. Deze materialen zijn minder belastend voor het milieu en gaan vaak langer mee. Bovendien voelen deze stoffen altijd heerlijk aan op de huid en zijn ze lekker ademend. Hierdoor kun je ze ook het hele jaar door aan, omdat ze in de winter warm zijn en in de zomer juist koel blijven.  

Kies voor tweedehands of vintage

Een andere manier om duurzamer te zijn in ons koopgedrag is door tweedehands of vintage kleding te kopen. Door goede items een tweede leven te geven, wordt de vraag naar nieuwe kleding verminderd en wordt er dus ook minder afval geproduceerd. Bovendien vind je vaak unieke en bijzondere kledingstukken die je niet in de reguliere winkels tegenkomt. Het kan ook echt een leuke bezigheid zijn om een middag te besteden in een kringloopwinkel op zoek naar de mooiste pareltjes.

Verzorg je kleding goed

Door goed voor je kleding te zorgen, gaat het langer mee. Was je kleding daarom op een lage temperatuur en vermijd de droger. Hang ze in plaats daarvan aan een wasrek om op een natuurlijk manier te drogen. Maak gebruik van natuurlijke wasmiddelen en vermijd wasverzachters. Dit is namelijk slecht voor je kleding en kan bepaalde stoffen, zoals linnen, beschadigen. Het is ook belangrijk om de kleding op te bergen op een fatsoenlijke manier. Leg het netjes opgevouwen in de kast of hang het aan een hanger. Prop niet alles op de plank, maar houd het overzichtelijk. Nog een reden om niet te veel kleding te kopen dus.

Doe jij ook aan duurzaamheid?


Zoals altijd, bedankt voor het lezen,

Blog you zoen,

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply