Food

Chocoladeletter, een brief van chocolade van Sinterklaas

Chocoladeletter, een brief van Sinterklaas

In plaats van brieven van de kerstman te ontvangen, hebben wij Nederlanders iets veel lekkerder : een letterlijke brief gemaakt van chocolade. Dat klopt, wij (kinderen en volwassen) willen een chocoladeletter. Sinterklaas en zijn vriend Zwarte Piet geven het lekkers soms rechtstreeks aan de kinderen, maar het is ook bekend dat ze door de schoorsteen naar binnen sluipen en ze in schoenen en laarzen achterlaten. Maar er kan altijd op één ding worden gerekend: elke gelukkige jongere krijgt zijn eerste initiaal uit chocolade.

Waar komt de chocoladelettertraditie vandaan?

Deze heerlijke gewoonte is relatief recentelijk van vorm veranderd, maar het is eigenlijk al eeuwen aan de gang. Een van de vroegste tradities was dat ouders een brief van brood kregen toen hun kind werd geboren, en dit inspireerde de onderwijzers van de middeleeuwen. Kloosters leerden de leerlingen schrijven, en hun motivatie was een brief gevormd uit brood die de leerlingen mochten oppeuzelen zodra het ze gelukt was om een goede letter te kneden.

Later legden ouders stapels cadeautjes voor de kinderen neer, maar ze gooiden er een laken overheen om te voorkomen dat de nieuwsgierige ogen zouden weten wat eraan kadootjes lag. Broers en zussen zouden echter ruzie met elkaar maken wanneer ze probeerden hun stapel te vinden, dus de ouders hadden een goede manier nodig om ze te markeren.

Chocoladeletter, een brief van Sinterklaas

Niet voor iedereen

Vermoedelijk maakt de chocoladeletter dus al heel lang deel uit van de sint-traditie, maar zo’n letter is lange tijd lang niet voor iedereen betaalbaar. Pas in de 20e eeuw groeit de chocoladeletter uit tot iets wat meer en meer gezinnen kunnen kopen in de sinterklaastijd.

Nou, waarom plak je er niet gewoon een letter bovenop met de eerste initiaal?

Het werkte, en het enige wat ontbrak was de mogelijkheid om chocoladerepen te maken. De letters waren gemaakt van gebak of zelfs worst, maar dankzij de vooruitgang in de cacaobonenindustrie en omdat bewerkingstechnieken voor chocolade zich verder ontwikkelen in de 19e eeuw ontstaat er uiteindelijk ook een letter van dit product.

Nu is chocolade de meest voorkomende vorm van de letters, en ze worden meestal gemaakt in melk, puur en witte variaties maar bijvoorbeeld ook met praline of nootjes. Jaarlijks gaan er miljoenen over de toonbank.

Chocoladeletter, een brief van Sinterklaas

Ik ben een volwassene, krijg ik een brief?

Ik ben wat ouder dan de gemiddelde Sinterklaasfan, maar ik vond vorige week toevallig een klein cadeautje op mijn bureau. De Sint leek een afspraakje te hebben met mijn leidinggevende en hij besloot dat iedereen op kantoor goed genoeg was geweest om dit jaar een brief te ontvangen met een chocolade. Het was een luxe handgemaakte chocoladeletter met de eerste letter van de naam van het bedrijf Prachtig verpakt en inclusief een persoonlijke boodschap. Ik ben zelf ook nog op zoek naar een smakelijk en gepersonaliseerd relatiegeschenk om Pr buro’s en bedrijven te bedanken voor de fijne samenwerking van het afgelopen jaar.

Laatste leuke weetje

De letters zijn gemaakt met verschillende diktes, en dit zorgt ervoor dat iedereen dezelfde hoeveelheid chocolade krijgt, hoe uitgebreid hun initialen ook zijn. De letters hebben niet allemaal dezelfde oppervlakte, maar tegenwoordig wel hetzelfde gewicht.

Chocoladeletter, een brief van Sinterklaas

Handgemaakte Chocolade kunstwerkjes

Over twee maanden zijn Sinterklaas en zijn Pieten weer in het land. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen. Dan is het de perfecte tijd iemand te verrassen of jezelf te verwennen! Tijdens mijn zoektocht naar een leuk en uniek kado voor mijn familie en lieve vrienden, kwam ik de webshop tegen van Chocolade bezorgd.nl . Chocolade bezorgd.nl maakt de lekkerste en mooiste kunstwerkjes van chocolade en ze passen door de brievenbus, wat ik ontzettend handig vindt, omdat de gelukkige ontvanger niet thuis hoeft te blijven om de verrassing in ontvangst te nemen. Chocoladeliefhebbers kunnen zelf een doosje bonbons samenstellen in de webshop, waar je kunt kiezen uit 32 verschillende smaken. Elke bonbon heeft haar eigen verrukkelijke vulling en een kenmerkend uiterlijk, die de chocolatiers met veel zorg en liefde samenbrachten. De handgemaakte (h)eerlijke bonbons zijn de paradepaardjes, maar ook maakt dit bedrijf chocoladeharten met persoonlijke tekst, chocoladeletters van 200gr en mogen ze veel bedrijven blij maken met originele relatiegeschenken. Zowel particuliere als zakelijke liefhebbers kunnen kiezen uit vrolijke luxe cadeauverpakkingen en een leuke kaart waarop zij een persoonlijke boodschap kunnen zetten voor de ontvanger.

Voor alle anderen, vergeet niet om je laarzen en schoenen schoon te maken en ze voor de open haard te zetten Je weet maar nooit wanneer de Sint langskomt met een chocoladeletter.


Zoals altijd, bedankt voor het lezen.

Blog you zoen.

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply