Lifestyle

Raambekleding: Gordijnen maken je kamer af

Raambekleding: Gordijnen maken je kamer af

Raambekleding. Gordijnen maken je kamer af. Zoals elke stylist je zal vertellen, gordijnen maken je kamer af, vullen het aan met kleur, sfeer en ze kunnen ook verduisteren, inkijk tegen gaan en isoleren! – maar alleen als ze correct zijn gekozen. Als het gaat om raambekleding, is het een kwestie van kleur en stof, lengte en voering, en op maat gemaakt versus kant-en-klaar. Met zoveel beslissingen is het gemakkelijk om je overweldigd te voelen, dus geef ik een paar tips over het beperken van de opties en het selecteren van de juiste gordijnen voor je huis.

KLEUR EN STOF

Stof is een essentieel onderdeel bij het kiezen van gordijnen, omdat het materiaal bepaalt hoe goed je gordijnen functioneren en in de loop van de tijd standhouden. Onthoud dat zonlicht stoffen na verloop van tijd zal doen vervagen. Als de kamer in kwestie veel licht krijgt, is het slim om felle kleuren te vermijden, aangezien die sneller vervagen.

Toch, als je je kamers vaak wilt veranderen, hoef je je minder zorgen te maken over vervaging. Ik stel voor om te kiezen voor neutrale kleuren, omdat ze minder snel vervagen dan andere kleuren en eerder opgaan in het decor van een kamer. Als het op materiaal aankomt, zijn linnen, zijde, imitatiezijde en fluweel de beste keuzes om te gebruiken voor raambekleding, omdat ze de neiging hebben om het beste te hangen. Sommige stoffen kunnen helpen de kou buiten te houden. Veel hotels gebruiken suède, fluweel, wandtapijt of tweed omdat hun gewicht helpt om licht te blokkeren en warmte binnen te houden. Toch kan bijna elke stof worden gevoerd met bubble isolatie een dik, isolerend viltmateriaal. En tussenvoering – een stuk stof dat tussen de voering en de buitenstof wordt geschoven – kan ook helpen de levensduur van de gordijnen te verlengen.

Raambekleding: Gordijnen maken je kamer af

lengte en voering

Voordat je het meetlint eruit haalt, bepaal je hoe hoog boven het raam je wilt dat de gordijnen beginnen. Door panelen hoger dan het raam op te hangen, krijgt de kamer een gevoel van hoogte. Ontwerpers hangen vaak gordijnen ongeveer vijftien centimeter boven het raamkozijn, maar voor een dramatische look gaan sommige hoger. Meet vanaf de bovenkant van het raam (plus de toegevoegde centimeters hoogte waar de gordijnen vanaf hangen) tot aan de vloer. Voor een meer traditionele look, met het gordijn een beetje geplet op de vloer, wil je nog eens vijf of drie centimeter aan je lengte toevoegen. Voor een moderne, frisse uitstraling laat je het paneel gelijk met de vloer vallen. Zorg er bij het meten van de breedte van je raam voor dat je aan beide zijden vier tot acht inch toevoegt en het totale aantal verdubbelt om ervoor te zorgen dat het gordijn vol is. Dan blokkeer je niet veel vensterglas als de gordijnen open zijn en zitten ze niet in de weg. Als je van plan bent de gordijnen te gebruiken om de zon buiten te houden, zullen die extra centimeters rond de omtrek van je raamkozijn ook helpen om eventueel sluipend licht te blokkeren.

Isolerende gordijnen

Tijdens onze zoektocht naar nieuwe gordijnen stuitte ik op de webshop van Koopjedeal. Onze gordijnen zijn niet meer echt van deze tijd en onze katten hebben er jarenlang ingehangen. Daarnaast zijn we ook op zoek naar gordijnen die de kou een beetje buiten de deur houden. Hiermee houd je in de winter de warmte binnen en de kou buiten, en ’s zomers andersom. Bij Koopjedeal verkopen ze o.a. ook isolerende gordijnen.

WASMACHINEVRIENDELIJK VS. ALLEEN STOMEN

Bepaal of je alleen stomerij- of wasmachinevriendelijke gordijnen gaat kopen – zo bespaar je op de lange termijn tijd en geld. Houd er rekening mee dat je gordijnen van hoge kwaliteit kunt ruïneren door ze zelf te wassen.


Zoals altijd, bedankt voor het lezen.

Blog you zoen,

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply