Beauty

Schüsslerzouten voor een gezond en happy lichaam

Ik kreeg van een persburo de vraag of ik iets over Schüsslerzouten wilde vertellen op mijn blog. Schüsslerzouten? Come again? Ik had namelijk nog nooit van Schüsslerzouten gehoord( schaam haha). Laat staan dat ik er iets over weet. Voor mij de uitgelezen kans om mij hierin te verdiepen. Want steeds meer hoor en lees je over Schüsslerzouten. Maar wat is het nu en wat kan het voor je betekenen? Ik neem je graag mee in de wereld van de celzouten!

Schüssler

De Duitse homeopaat Wilhelm Heinrich Schüssler, de man achter de Schüsslerzouten. Schüssler ontwikkelde een geneeswijze die de cellen in je lichaam gezond houdt. In de 19e eeuw legde Rudolf Virchow met zijn cellenleer de basis voor de moderne geneeskunde: de ziekte van een cel ontstaat door het verlies van minerale zouten. Schüssler concludeerde naar aanleiding daarvan dat het aanvullen van deze zouten kan helpen bij het herstel. Door het lichaam voldoende “celzouten” ter beschikking te stellen, zo ontdekte hij, wordt de levenskracht versterkt en de voedingsbodem voor ziekte weggenomen. De mineraalhuishouding wordt hersteld, waardoor de mens weer in balans komt. Elke cel heeft volgens Schüssler behoefte aan zeer specifieke voedingsstoffen, mineralen ofwel zouten genoemd. Hij ontwikkelde 27 verschillende soorten.

Schüsslerzouten Natrium chloratum nummer 8 LR

De kern van al het leven

Ons lichaam is sterk. Het is een complex geheel van miljarden piepkleine cellen, elk met een eigen taak en functie. Wat alle cellen gemeen hebben is de behoefte aan minerale verbindingen zoals die van nature in het lichaam voorkomen.  Schüssler zouten zijn dan essentieel om gezond en fit te blijven. Tegenwoordig is het gebruik van celzouten relevanter dan ooit. Door het jachtige leven draaien de cellen overuren en kan hun herstellend vermogen wel wat support gebruiken. Het lichaam heeft een keur aan grondstoffen en bouwstoffen nodig om gezond en vitaal te blijven. Welke aanvullingen er nodig zijn hangt af van de levensstijl en eventuele klachten. Schüssler noemde zijn methode biochemie, bios betekent leven en chemie staat voor de wetenschap van de elementen. Het is de geneeswijze gebaseerd op de kern van al het leven: de cel. Doordat de zouten in verdunde vorm worden toegediend, kan het lichaam ze meteen opnemen. Het zijn lichaamseigen stoffen die bestaan uit een basisch en een zuur element, deze natuurlijke verbinding hoeven we niet zelf aan te maken zodat het celzout rechtstreeks door de cellen kan worden gebruikt. De Schüsslerzouten werken daardoor snel en direct waar ze nodig zijn. Zelfmedicatie is heel eenvoudig en overdosering onmogelijk.

Celzouten ook graag geziene gast in de reisapotheek

Het is weer vakantie! Dat betekent heerlijk bijtanken en ontsnappen aan het leven op kantoor, het huishouden en de sleur  van elke dag. Broodnodig om daarna weer fris aan de slag te gaan. Om het maximale uit de vakantie te halen is het verstandig goed voorbereid op reis te gaan. Er liggen nogal wat kleine kwaaltjes op de loer: van diarree tot zonnebrand en van schaafwondjes tot muggenbeten. Een op de trip afgestemde reisapotheek is wel zo handig en wie graag op een natuurlijke manier gezond blijft, doet daar ook de celzouten in. Deze mineralen zijn de ideale reisgenoot om al die kleine vakantie-bedervers te lijf te gaan. Ik koos voor Schüsslerzout  Nr. 3 en Schüsslerzout Nr. 8. 

Schüsslerzouten Vermalen van poeder in fabriek

 

Schüsslerzout  Nr. 3 bij snij- en schaafwondjes 

Een snij- of schaafwondje heb je zo te pakken. Schüsslerzout Nr. 3 (Ferrum Phosphoricum) wordt zowel uitwendig als inwendig gebruikt bij acute snij- en schaafwondjes en verstuikingen. Een soort EHBO in zoutvorm. Laat iedere vijf minuten een tabletje onder de tong smelten tot er verbetering komt, of maak een brei van vijf tot tien tabletten en gebruik die uitwendig op de gewonde plek. Verbrand? Ook dan biedt Nr. 3 uitkomst. Het zout geeft verlichting bij een zonnebrand waarbij de huid rood, heet en pijnlijk is. Neem iedere vijf minuten een tablet of gebruik een vochtig kompres waarin een paar tabletten zijn opgelost. Als de klachten elk jaar terugkomen kan Nr. 3 als preventieve kuur worden ingezet door iedere dag ’s morgens en ’s avonds drie tabletten in te nemen.
Ook helpt deze celzout  zéér goed bij licht tot ernstig ijzergebrek en een verzwakt immuunsysteem! Zoals jullie weten is mijn wederhelft herstellende van kanker en leek mij deze celzout ook ideaal voor hem! Hij gebruikt sinds een week elke dag 3 x 2 tabletten.

Helpt ook bij ontstekingen, vermoeidheid, koorts, bloedarmoede, algemene uitputting en bleekheid, concentratiegebrek( ook bij onrustige kinderen), verwondingen, bloedingen, snijwonden, doorbloedingsstoornissen, verbrandingen, zonnesteek, spierpijn, verstopping/diaree, …
Op psychisch vlak werkt dit zout zeer goed bij mensen die geen doorzetingsvermogen hebben, vermoeid zijn (ook mentaal), zich futloos voelen, …

 

Schüsslerzout Nr. 8 tegen droge lucht in het vliegtuig

Schüsslerzout Nr. 8 (Natrium Chloratum) biedt ondersteuning voor je vochthuishouding. Maak je een (lange) vliegreis, neem dan voor het opstijgen tien tabletten opgelost in een halve liter water en drink deze sloksgewijs op. Dit compenseert de droge lucht in het vliegtuig en versterkt de slijmvliezen. Dit celzout helpt ook bij insectenbeten. Een muggen- of andere insectenbeet is zo opgelopen. Is de jeuk hinderlijk, dan kan elke 5 minuten 1 tabletje worden genomen tot de jeuk verdwenen is. Celzout nr 8 werkt ook héél goed bij hooikoorts. Is ook nuttig bij droge huid en droge slijmvliezen (bijvoorbeeld droge ogen), loopneus, hormonale stoornissen en overgangsklachten, hoofdpijn, hoge bloeddruk, doorbloedingsstoornissen en koude handen & voeten, huiduitslag zoals herpes, gordelroos, …en gewrichtsklachten en reuma.

Op psychisch vlak helpt het bij gevoelens als verdriet, te weinig vreugde enz.

SchüsslerzoutenNatrium chloratum nummer 8 met houten schep LR

Schüsslerzout Nr. 10 bij diarree

Je eetpatroon veranderen – zoals op vakantie vaak gebeurt – kan darmklachten geven. Diarree kan je vakantieplezier flink beperken. Op het uitzicht op de wc-deur in plaats van de zee zit natuurlijk niemand te wachten. Daar wil je dus snel vanaf. Schüsslerzout Nr. 10 (Natrium Sulfuricum) is het uitscheidingszout dat helpt bij het verwerken en loslaten van de verstoring. Voor je het weet zit je weer op het strand, zonder buikpijn. Neem dan iedere tien minuten 1 tablet tot de klachten over zijn.

Hoe te gebruiken?

Voor alle Schüsslerzouten geldt dat je ze langzaam in de mond kunt laten smelten, zodat de werkzame ingrediënten door het mondslijmvlies worden opgenomen. Het is tevens mogelijk een mix van tabletten op te lossen in water en hiervan te drinken. Het beste is de tabletjes een kwartier voor de maaltijd in te nemen, maar gedurende de dag op benodigde tabletten te zuigen of van een oplossing drinken kan geen kwaad.

scattered pills with glass bottle with small depth of field

 

Prijs & verkrijgbaarheid

Voor persoonlijk advies – ieder lichaam is tenslotte anders – kun je terecht bij de winkel en/of de celzout consulenten. Klik op de link voor meer informatie over celzouten.  www.celzouten.nl. Celzouten, van o.a. Pflüger zijn verkrijgbaar bij de betere drogist, apotheek en reformzaak. Verkoopprijs celzouten Nr. 3, 8, 9 en 10: 100 tabletten voor € 5,95, 400 tabletten voor € 10,95 en 1.000 tabletten voor € 18,95.

Een paar vakantietips van de celzout consulent

Toepassing/klacht       Schüsslerzout(en)

Diarree                           Nr. 10 Natrium sulfuricum; elke 5 min. 1 tabl.

Dorst (extreem)           Nr. 8 Natrium chloratum; enkele tabletten

Insectensteek                Nr. 8 Natrium chloratum; elke 5 min. 1 tabl.

Reisziekte                       Nr. 9 Natrium phosphoricum; 3 x daags 1-2 of acuut iedere 5 min. 1 tabl.

Nr. 3 Natrium phosphoricum als acuut erbij

Spierkramp                   Nr. 7 Magnesium phosphoricum als hete-7 (oplossen in warm water) (10 tabletten)

Verstopping                  Nr. 7 Magnesium phosphoricum als hete-7 (10 tabletten) + event. Nr. 8+10

Zonnebrand                 Nr. 3 Ferrum phosphoricum; preventief of genezend


Zoals altijd, bedankt voor het lezen!

 

Ben jij al bekend met Schüsslerzouten?

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

 

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Gonny
  augustus 10, 2016 at 3:00 pm

  Hele mooie producten!
  Ik ken ze al langer. Van toen ik nog in de drogisterij werkte…

  • Reply
   Claudia Struijck
   augustus 14, 2016 at 10:14 am

   Wat leuk Gonny dat jij celzouten kent! Heb je er ook ervaring mee?

   • Reply
    Gonny
    augustus 14, 2016 at 5:12 pm

    Ja zelf ook gebruikt in een tijd dat ik behoorlijk ziek was. Ik merkte toen weinig verschil.
    Maar… Hoe het zonder de celzouten met me zou zijn gegaan? Dat blijft de vraag.

    Ik geloof er in ieder geval wel in!

 • Reply
  hilde
  augustus 10, 2016 at 4:57 pm

  Ik ken het niet, maar altijd handig om zulke dingen in het medicijnkastje te hebben.

  • Reply
   Claudia Struijck
   augustus 14, 2016 at 10:13 am

   Ja klopt Hilde, zeker tijdens de vakantie/zomer als er toch wat ongemakken kunnen optreden.

 • Reply
  Babs
  augustus 11, 2016 at 7:15 am

  Ja, ik ken ze! Ik heb nummer 7 wel eens gekocht. ik heb altijd magnesium nodig om mijn spieren te laten ontspannen.
  Nummer 3 en 8 lijkt mij ook wel wat voor mij.
  Ik denk ook dat wij mineralen tekort komen, niet omdat “wij” ongezond eten, maar in voeding zitten minder goede stoffen, selenium is daar een goed voorbeeld van.
  Goed dat je hierover geschreven hebt, ik denk dat veel mensen hier wat mee kunnen!

  • Reply
   Claudia Struijck
   augustus 14, 2016 at 10:12 am

   Ja precies Babs, en werkt het ook voor jou? Dick is nu 3 dagen bezig dus tekort om er iets over te vertellen. Ik hoop dat ik mensen iets heb kunnen bieden met die stuk.

 • Reply
  Astrid
  augustus 11, 2016 at 6:59 pm

  Nou, ik had hier ook nog nooit van gehoord hoor 🙂 Maar nu weet ik in ieder geval wat het is! Wat leuk dat je het mocht uitproberen.

  • Reply
   Claudia Struijck
   augustus 14, 2016 at 10:10 am

   Nee dat had ik ook Astrid dus ook leuk om je hierin te mogen verdiepen en kan uitproberen!

  Leave a Reply