Beauty

Arganolie het vloeibare goud

download

Je kan geen geen glossy tijdschrift open slaan of er staat wel wat geschreven over de wonderbaarlijke krachten van argan olie. Arganolie krijgt lovend kritieken voor zijn verzorgende eigenschappen. Maar is de hype is de moeite waard?  Laat ik eens kijken wat de voordelen zijn van de Marokkaanse olie en hoe het  werkt.

 Kort over Arganolie

Arganolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die aan de arganboom, Argania spinosa, groeien.

De vruchten van de arganboom zijn groen en zijn te vergelijken met olijven. Verschil met de olijf is dat de arganvruchten groter en ronder zijn. Zodra de vrucht rijp is wordt hij geel. Ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, wat overigens niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot. De pitten waaruit de olie wordt gewonnen bevinden zich weer binnen in deze noot. De argannoot bevat maximaal drie amandelvormig pitten. Om deze noten te breken is veel kracht vereist.  De noten worden met de hand gepeld en vervolgens gebrand. Er wordt water toegevoegd en uit de noten wordt handmatig olie geperst. Een behoorlijk kostbaar proces want het duurt zo’n 20 uur om 1 liter olie te verkrijgen.

download (1)

Arganolie is zeldzaam en wordt gebruikt voor consumptie en medische doeleinden. Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogsten en productie is arganolie zeer prijzig. Het heeft daarom de bijnaam vloeibaar Marokkaans goud.

images

Als beauty product heeft Argan Olie veel voordelen. Het bevat hoog-gedoseerde vitamine E en vetzuren, fenolen en fenolzuur, caroteen en squaleen, dat uitstekend werkt tegen verschillende huidaandoeningen (zoals littekens en striae), maar het is ook een super moisturizer. Het maakt je huid zacht en soepel, stimuleert de cel vernieuwing, gaat droge huid tegen, helpt je haargroei te stimuleren, voller te maken, je haar gaat er van glanzen en voelt heerlijk zacht aan. Vitamine E beschermt en voedt je cellen ook en vertraagt het verouderingsproces. Ook je nagels worden sterker. Het aller belangrijkste is, dat het 100% natuurlijk is, zonder verdere toevoegingen.

 


Heeft het zin om arganolie te gebruiken voor je huid?

Ja en nee. De concentraties werkzame stoffen zullen lager zijn dat in een goed cosmetisch product (maar hoger dan in slecht cosmetisch product). Daarbij maakt de afwezigheid van allerlei irriterende stoffen het een heel geschikt product om de huid mee in conditie te houden. Zeker mensen met een gevoelige en wat droge huid kunnen er baat bij hebben. Toch kun je ook allergisch reageren op argan olie; zeker mensen die een noten allergie hebben. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie ziet argan olie vooral als een goede toevoeging. Je kunt het als je huid wat droog is bv gebruiken voor de nacht of nog beter over een goed huidverzorgingsproduct heen. Dit laatste zorgt er voor dat de huid beter vocht vast houdt, de huidbarriere kan herstellen en werkzame stoffen dieper in de huid kunnen dringen. Overigens is argan olie ook heel geschikt om de huid van je lichaam mee in te smeren. Bron: Jetske Ultee


Echter als je op zoek bent naar arganolie als primair ingrediënt is het aan te raden eerst naar het etiket te kijken. Argan moet dan bij de eerste drie ingrediënten staan. Als je pure arganolie koopt, check dan altijd even of het ook echt puur is. Soms zitten er siliconen bij, dat wil je niet als je op zoek bent naar pure olie. Als de olie is gecertificeerd door ECOCERT dan is het goed, dit houdt in dat het product natuurlijk is en vrij van allerlei dingen als parabenen, synthetische geurstoffen, siliconen en dierlijke bestanddelen.


Heb jij wel eens arganolie gebruikt?

 

Blog you zoen

Claudia XOXO

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Desiree
  juli 19, 2015 at 2:59 pm

  Hey Clau,
  Je hebt helemaal gelijk wat betreft arganolie… Tis een geweldig product. Ik heb het uit marocco gekregen voor te gebruiken in m’n haar. En ik ben er reuze blij mee. Je haar wordt er erg zacht van het repareerd gespleten haar punten. En als je pluizig haar hebt helpt het ook.
  Als schoonheids product voor je gezicht heb ik het niet gebruikt. Wel als massage product (heel fijn)!

  • Reply
   Claudia Struijck
   juli 19, 2015 at 3:15 pm

   Heeeee Desiree, wat leuk je reactie over arganolie. Het is inderdaad een geweldig product voor het haar en puur natuur. Groetjes Claudia

  Leave a Reply