Beauty

Pepernoten report: Pepernoten hemel in Groningen

voorkant

Wat houd ik toch van de sfeer van december. De gezelligheid, de sfeer, de kerstboom, de lichtjes, de kaarsjes, de romantiek, lekker eten en drinken. December vind ik, de mooiste maand van het jaar. Mijn quilty pleasures van december zijn chocoladeletters, oliebollen ennnnnnnnn ‘zucht’ pepernoten!! Het klinkt misschien wat lame maar zodra de eerste pepernoten te krijgen zijn in de winkels ben ik de eerste die ze gezellig op tafel heeft staan.  “En ik spring spring spring als een pepernoot”. Ken jij dat liedje? Nou, zo voelde ik me ook toen ik de pepernotenfabriek binnen liep.

Ik ben bevoorrecht als Groningse dat al jaren Groningen de pepernoten primeur heeft en wat dacht je van het eerste kookboek over pepernoten deze werd gemaakt door Groningers. Ik heb het altijd al geweten: ‘Er gaat niets boven Groningen’. Toen ik hoorde dat er een  winkel was geopend met alleen maar pepernoten, dacht ik dat past helemaal bij mijn stad Groningen.

Producent Van Delft uit Harderwijk is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is.De laatste jaren heeft het bedrijf tal van nieuwe luxe pepernoten geïntroduceerd en hebben ze zelfs winkels in verschillende stedenBron. Is dat niet geweldig? winkels vol met pepernoten!!!

schappen (Medium)

50 smaken

De pepernootwinkeltjes staan in Zwolle, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Breda, Arnhem, Leeuwarden en Groningen. Ik besloot een kijkje te nemen en ik voelde me net Sjakie in de Chocolade fabriek. In de winkel zijn de schappen gevuld met de gewone pepernoten maar daarnaast zijn er wel meer dan vijftig andere soorten pepernoten te vinden. Denk aan authentieke oer-pepernoten met steranijs, gember, kaneel, nootmuskaat en staartpeper. In het recept van de orginele variant van de pepernoot zit onder andere V.O.C. kruiden( nootmuskaat, peper, kaneel, gember en steranijs) die de V.O.C. vroeger verscheepte.

authentiek kaneel (Medium)steranijs (Medium)

Maar maak ook kennis met chocoladekruidnoten die de smaak framboos, stroopwafel, yogurt, truffel, sinaasappel, tiramisu en cappuccino hebben. Ik spotte ook pepernoten in verschillende kleuren. Rode, blauwe, groene, rode en witte zag ik voorbij komen. Wat een feestelijke entourage.

DSCN2179 (Medium)DSCN2181 (Medium)

Biologisch

Aan de pepernoten liefhebbers met een gluten- of lactoseallergie is ook gedacht, in de winkel is een kleine voorraad aanwezig met gluten- en lactosevrije pepernoten. Daarnaast worden er ook biologische en spelt pepernoten verkocht.

gluten (Medium)

Power vrouwen

Lizelotte Dubois runt samen met Annemiek Bulthuis de pop-up store tot en met eind december. De dames Annemiek en Lizelotte hadden absoluut niet verwacht dat de pepernotenfabriek in Groningen zo’n succes is. ‘Het is boven verwachting, het is net alsof de Groningers ons omarmd hebben, verteld Lizelotte trots’. Annemiek voegt daaraan toe ‘dat de winkel in Groningen in de top staat van alle pepernootwinkels in Nederland’.

de dames

De hardlopers in de winkel zijn: Stroopwafel, truffel-kaneel, cappuccino en tiramisu. Ik heb in de winkel van alles mogen proeven en ik vond ze allemaal erg lekker maar als ik toch één moet kiezen dan is het de truffel-kaneel.

proef (Medium)

Sla dus deze week je pepernoten in, dan ben je zaterdag helemaal klaar voor de komst van onze goedheiligman en zijn Pieten! Behalve pepernoten wordt er ook taai taai verkocht en rooibosthee van Bos. En is het kookboek ‘Maak van de noot een deugd’ van Marije Sietsma & Karin Sitalsing verkrijgbaar in de winkel.

DSCN2182 (Medium)

Vers van de pers

Ik kreeg ook nog twee leuke primeurs mee van Annemiek:

  1. Er zijn ook twee pepernotenwinkels geopend in ‘2 shop in a shop’ namelijk op Schiphol en in Madam Tussaud.
  2. Eenmalig en twee weken voor sinterklaas komen er drie nieuwe smaken bij namelijk, zure matten, drop en piña colada.

Ervaring

De pepernotenfabriek zit in de mooiste winkelstraat van Groningen vol met bedrijvigheid en met spannende en exotische winkeltjes en eethuisjes die de buurt een heel eigen sfeer geven. Ik heb het hier natuurlijk over de Folkingestraat.

De pepernoten hemel in Groningen. Pepernoten zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar zijn ook erg flitsend in mijn interieur. De pepernoten van nu gaan met hun tijd mee en smaken naar tiramisu, bosbessen en Irish coffee. Maar af en toe een orgineel kruidnootje vind ik ook nog steeds erg lekker. De winkel in de Folkingestraat sluit waarschijnlijk na het winterwelvaart weekend (18 t/m 20 december). Op zaterdag 13 decemeber is er nog een hele gezellige kerstmarkt in de Folkingestraat.

Van Delft pepernotenwinkel
Folkingestraat 18, Groningen.

  • Maandag 13:00-18:30
  • Dinsdag 10:00-18:30
  • Woensdag 10:00-18:30
  • Donderdag 10:00- 21:00
  • Vrijdag 10:00-18:30
  • Zaterdag 10:00-17:00
  • Zondag 13:00-17:00

Psst: voor de Pietjes Precies: in de eerste helft van de twintigste eeuw stoote de pepernoot de kruidnoot van haar voetstuk. Naja, het woord dan . In 1940 publiceerde het tijdschrift panorama een recept voor kruidnoten en zette er ‘pepernoten’ boven. Maar als je het recept volgt, krijg je toch echt kruidnoten. bron En daarbij komt dat formeel pepernoten de brokjes zijn die qua structuur en taste ietsjes lijken op taaitaai. Kruidnoten zijn de krokante koekjes die er meer uitzien als speculaas. 

 


Houd jij graag van pepernoten? en wat is je favoriete smaak

 

Blog you zoen

Claudia XOXO

You Might Also Like