Food

Food report: Paella recept Muy Bien

resultaat

Ik ben erg gecharmeerd van de Mediterraanse keuken. Ook ga ik graag op vakantie naar landen aan de Middellandse Zee. Ik ben zot op Italiaans eten, maar ook op Spaanse pinchos en Paella vind ik verrukkelijk! Ik heb deze paella leren maken door Nicole Serne. Zij maakte destijds paella bij mensen thuis in Malaga. En een paar weken geleden fabriceerde ik dit typisch Spaans gerecht bij vrienden thuis voor de tweede keer. Wij gingen voor de paella mixta met  kip en vis.

De bakermat voor paella is in de binnenlanden van de regio Valencia. Het is tegenwoordig een typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van het gebied, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten, als vis en schaaldieren stukjes kip of konijn, tomatenbasis, witte bonen, snijbonen en saffraan. Belangrijk detail is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon( vis of vlees).  In Spanje is de bereiding van paella al eeuwen een sociale zondagmiddag-happening. Waarbij de mannen 1x per jaar kookten.


ingredienten (Medium)

Ingrediënten voor 6 personen: 

  • 3 rode paprika’s
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gr tomaat
  • flinke takken dille, peterselie, basilicum
  • 5 eetlepels curry
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • 500 gr kipfilet
  • 3 stukken calamaris ( zelf in te vullen)
  • 12 gamba’s ( zelf in te vullen)
  • 3 liter visbouillon( of visfond)
  • rijst lange korrel
  • 2 zakjes paella kruiden
  • 200 gr doperwten
  • 2 tl saffraandraadjes
  • peper en zout
  • 1 citroen voor decoratie

ui (Medium)paprika (Medium)

 

bouillon (Medium)kip (Medium)

 

Let’s cook Paella:

  1. Snijd de ui, knoflook, paprika en tomaat in blokjes en bak deze op dezelfde volgorde aan in een grote wokpan in ruim olijfolie.
  2. Voeg flink wat paprikapoeder en wat gehakte basilicum, peterselie, dille en oregano( voorkeur vers, anders uit een potje).
  3. Zet nu het vuur laag en schep 3 grote soeplepels bouillon op het “groentegeheel’ en daarna de rijst en als je hebt paella kruiden en saffraan. Roer voorzichtig alles om.
  4. Ga nu ‘spelen’ met het vuur laat de rijst niet te hard koken maar wel warm worden voeg steeds als de rijst bijna droog komt te staan een schep bouillon toe…. en blijven proeven ivm gaarheid.
  5. “knip”de calamaris(inktvis) in ringen en voeg toe.
  6. Bak ondertussen in de koekenpan de grote gesneden kipblokjes met de curry poeder in roomboter aan ( om en om, niet door en door) laat daarna met een half glas water heel even doorkoken, daarna in een kom bewaren.
  7. Laat ondertussen de gamba’s even lekker in de gesneden knoflook liggen.
  8. Als de paella nog ongeveer 10 minuten moet voeg dan de kipblokjes(met de kerriejus) en de vis( als je nog meer hebt) toe en blijf voorzichtig omroeren.
  9. Bak de gamba’s in olijfolie om en om, voeg volle schep bouillon toe als je kokkels gebruikt moeten die open gaan en dan is het klaar, snijdt de citroen in partjes voor Op de paella. Voeg op het laatst de (voorgekookte) mosselen toe en de doperwten, nog even warm laten worden en dan opdienen in een paellera (paellapan) met de gamba’s er gezellig op.

calamaris (Medium)

paella kruide (Medium)

 


Wat verder ter tafel komt:

Met paella kan je mooi variëren. Er zijn mensen die er mosselen en kokkels doorheen doen maar ook konijn of chorizo. De inktvis( calamaris) heb ik bij de viswinkel besteld. Vers is toch stukken lekker dan uit het vriesvak bij een supermarkt. Ik heb destijds van Nicole twee zakjes paella kruiden mee gekregen. Dat zijn authentieke Spaanse Paella kruiden( met onder andere: paprika, knoflook, saffraan, zout en peper). Deze zakjes kan je per 5 stuks online kopen voor € 11,95. Ik heb dus geen saffraandraadjes gebruikt want dat zat al in de zakjes. Ik heb eerst alles in een wok klaargemaakt en daarna gezellig opgediend in de paella pan.

Clau met paella (Medium)gasfornuis (Medium)

Dit recept is mijn versie van paella. Ik vond hem heerlijk( en mijn tafelgenoten ook, die ook uit kinderen bestonden), maar hoe jij je paella wilt maken, moet je vooral zelf weten.


 

Houd jij van paella? en welke variatie maak jij wel eens?

Blog you zoen

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply