Food

Recept: Arretjescake, een chocolade cake met biscuit

resultaat 2

Arretjescake, eigenlijk ken ik deze cake al sinds ik een klein meisje ben maar het was bij mij wat in de vergetelheid geraakt. Totdat ik met Oud & Nieuw deze cake weer proefde bij een vriendin en ik vergeten was hoe lekker die smaakte. Deze cake is alles behalve gezond, als je naar de ingrediënten kijkt. Maar een paar stukjes per jaar kan geen kwaad, toch? Dit recept hoort gewoon op mijn blog, omdat het lekker is, het is nostalgisch en ik wil dit heel graag met jou delen. Het is een super eenvoudig recept en de cake is easy to make. Ik maak hem wel altijd een dag van tevoren zodat de cake een nacht in de koelkast kan staan om op te stijven.

Ook het ontstaan van deze cake wil ik graag met je delen. Oorspronkelijk is de arretjescake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven.

Arretjescake is niet te vergelijken met een variatie op de gewone cake, het is een ander recept en heeft ook een andere bereiding. Deze cake wordt namelijk niet gebakken.


Tot zover een stukje historie over deze heerlijke ‘death by chocolate’ . Ik ga nu verder met het echte werk, het recept.

Ingredienten Arretjescake (Medium)

Ingrediënten (voor 16 personen – cake blik)

 • 3 eieren
 • 300 gram witte basterd suiker
 • 8 gram vanillesuiker ( = 1 zakje)
 • 10 el cacaopoeder
 • 250 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
 • 240 gram theebiscuitjes ( Maria)
 • 1 zak Maltesers (175 gram)

 

Alles inKoekjes erbij (Medium)

Voorbereiding

Klop de eieren luchtig en voeg dan de suiker, vanillesuiker en cacaopoeder toe. Klop dit op de hoogste stand zo’n 5 minuten goed door. Voeg de gesmolten boter toe en meng tot een glad geheel.

Breek de biscuitjes in stukken en voeg deze toe aan het chocolade mengsel. Hou 16 Maltesers apart, voeg de rest van de zak toe aan het mengsel. Roer de Maltesers en biscuitjes goed door het mengsel heen.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort hier het beslag in. Verdeel het mengsel in de vorm en druk goed aan met een spatel, zorg dat de bovenkant redelijk egaal is. Druk dan de Maltesers  op de cake, doe dit zo zodat bij het aansnijden op elk stukje een Malteser ligt.

Zet de bakvorm in de koelkast en laat de cake hier een nacht staan. Haal hem daarna uit de vorm en snijd hem in stukken.

In het blik (Medium)

Arretjescake kun je prima variëren. Voeg bijvoorbeeld noten of andere koekjes toe en chocolaatjes. Ook lekker met Rum of Licor.

Bewaar de cake in folie of in een trommel voor ongeveer 4 dagen in de koelkast.

Dankjewel Laura van Lauras bakery voor dit overheerlijke recept.


Yammie Yammie.  Eet lekker!

Ken jij deze cake? of ga je het recept ook eens proberen?

 

Blog you zoen,

 

Claudia XOXO

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Linda
  augustus 24, 2015 at 3:42 pm

  Jaaa, deze ken ik ook nog van vroeger. Echt heerlijk. Ik ga ook weer eens Arretjescake maken 🙂

 • Leave a Reply