Beauty

Zonbescherming: Verstandig zonnen is zo belangrijk

Nu de zon volop schijnt in Nederland is het belangrijk dat we ook aan de juiste zonbescherming denken.  Smeren, smeren, smeren is hierin heel erg belangrijk. Hoe heerlijk de zonnestralen ook zijn, het blijft oppassen geblazen. Naast het verbranden van je huid, kan jij op lange termijn ook last krijgen van pigmentvlekken of vervroegde huidveroudering. Het zijn meestal de UVB-stralen, die in de zomer volop aanwezig zijn, waar wij ons tegen beschermen. Echter weten veel mensen niet dat de UVA-stralen het hele jaar door de huid bereiken en deze ook daadwerkelijk aantasten. Dus mijn advies is: Geef je huid de allerbeste bescherming.  Vind je niet? 

Zonnebrandcrème

Tijdens mijn zoektocht op het net naar een goed  zonnebrand  product stuitte ik op de website van Holland & Barret. Deze gezondheidswinkel verkoopt gecertificeerde biologische zonnebrand van merken als Lovea Bio en Earth-Line en bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Deze producten beschermen je tegen UV-straling zodat je veilig en gezond kunt genieten van de zon. Heb je een gevoelige huid of last van zonne-allergie? De producten van Urtizon Sun Protection bevatten een mix van kamille extract, panthenol en zoethoutwortel die zorgt voor een kalmerende werking bij jeuk, prikkeling en irritatie van de huid. Recentelijk aan het assortiment toegevoegd is Aloe Pura. Deze zonnebrand is op basis van aloë vera, dat tegelijkertijd een verzorgende, kalmerende werking heeft. Je vindt aloë vera crème en gel met SPF of speciaal voor na het zonnen.

Kreta UV Index

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
De hoeveelheid UV bepaalt hoe snel je verbrandt als je buiten bent. De combinatie van hoeveelheid ultraviolette straling met het tijdstip van de dag en je huidtype zijn bepalend voor hoe snel je kunt of zult verbranden.

Omdat Kreta een stuk dichter bij de evenaar ligt dan Nederland is de hoeveelheid ultraviolette straling die het eiland bereikt dan ook vrijwel altijd meer dan bij ons. Het gemiddelde UV-index ligt vrijwel continue tegen de maximale waarde van 9 aan. Hierdoor zul je veel sneller verbranden op Kreta, zeker in de maanden april tot en met augustus als de zon op het noordelijke halfrond het sterkst is. Dat betekende voor mij, goed en vaak smeren met een zonnebrand crème  SPF 30 of SPF 50 en niet te lang in de zon. Voor iedereen is het raadzaam om zeker in deze periode overdag tussen 11 en 15 uur de zon zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik dat tijdstip om uitgebreid in de schaduw te lunchen of om onder een parasol te liggen of zitten. Dat deden we ook alle dagen, zodat ik eindelijk het nieuwe boek van Nicci French kon uitlezen!


Zoals altijd, bedankt voor het lezen!

 

Wat voor zonnebrand crème gebruik jij?

 

Blog you zoen,

 

Claudia XOXO

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply