Food Lifestyle

Hotspot report: Anat is hip, hot & healthy

Anat

Het veganisme is in Nederland steeds populairder aan het worden, vooral ook onder jongeren. Veganisme is volgens wikipedia: ‘een leefstijl waarbij gestreefd wordt naar het vermijden van alle dierlijke producten. In de praktijk komt dat erop neer dat een veganist geen dierlijke producten gebruikt zoals wol, leer, honing, eieren, vlees, vis en kaas’. Veganistisch eten associeer ik vaak met een hoog geitenwollensokken- gevoel maar is dat terecht? Veganisten dragen immers geen wol…. Tijd om als niet-vegan de proef op de som te nemen.  Ik ging naar Anat, een nieuw ontbijt & lunchcafé in Groningen.

 

DSCN1853 (Medium)

Anat -de trotse eigenares heeft de lunchroom haar eigen naam gegeven- opende de deuren in mei na een intensieve verbouwing, die ze overigens samen met haar man heeft uitgevoerd. Het prachtige karakteristieke pand in het mooie Noorderplantsoen ( waar ik jaren lang woonde tijdens mijn studententijd) was zwaar verwaarloosd maar, Anat zag mogelijkheden en potentie. Over elk detail in de zaak is nagedacht. Anat is een 100% plantaardig ontbijt & lunchcafé. Alles wat ze serveert is dus biologisch, vegan, suikervrij en duurzaam. Zonder dat je ergens leest dat het een vegan lunchcafé is. Alles wat op de kaart staat bedenkt en maakt Anat zelf en dat alles ’toevallig’ plantaardig is, dat heeft een reden…..


 

ontbijtbalie (Medium)

Ik sprak met Anat over haar visie. Ze is vijf jaar geleden trotse mama geworden van Sam en  werd zich tijdens haar zwangerschap nog meer bewust van voeding. Ze wilde Sam gezond, stevig en zeker opvoeden. Ze heeft stapels boeken gelezen over voeding en gezondheid. Ze schrok enorm wat het nadelig effect was, van teveel gebruik van dierlijke producten op het milieu en dieren. Daarom besloot ze na haar zwangerschap de opleiding tot natuurvoedingsdeskundige te gaan volgen. Haar zoektocht naar ‘hoe bereik je optimale gezondheid’ heeft ze gevonden in plantaardige voeding.

Extreem

Ik vertelde haar eerlijk dat als ik geweten had dat Anat een vegan ontbijt en lunchcafé was, ik er met een grote boog omheen was gelopen. ‘Vegan is toch extreem?’,  dacht ik altijd en dat past niet bij mij. Ik eet alles wat ik lekker vind. Daar sloeg ik dus de spijker op de kop. Ze wil juist dat haar zaak voor iedereen toegankelijk is en niet dat mensen (zoals ik) wegblijven vanwege de label: “Anat is vegan”.   Ze wil met haar concept absoluut geen stempel opgedrukt krijgen. Mensen moeten komen omdat het eten super lekker is, omdat ze de tent zo leuk vinden en ook open staan voor culinaire verrassingen. Anat is zelf niet 100% vegan. Thuis eet ze wel 100% plantaardig. Eten moet leuk, gezellig, lekker en sociaal zijn. Dus als ze buiten de deur eet bij bijvoorbeeld vrienden, eet ze gewoon met de pot mee.


DSCN1858 (Medium)

Echt lekker

Ik heb het voorrecht gehad om verschillende sapjes en gerechten te mogen proeven en ik kan niet anders zeggen dat ik het echt lekker vond. Cake en taartjes zonder boter, ei en suiker. ‘Huh,  kan dat echt?  maar wat is het lekker en zijn er echt geen dierlijke producten gebruikt?’ Ik hoor het mijzelf zeggen…… Wat ik zelf erg leuk vind, is dat Anat zoveel mogelijk werkt met lokale producten. Vanwege mijn blog en de ziekte van Dick probeer ik bewuster na te denken over voeding. Dat gaat met kleine stapjes omdat ik denk dat dit meer kans heeft op blijvend succes, als wanneer je rigoureus het roer omgooit. Punt is dat ik mijzelf wil inspireren om te eten zoals ik zou willen eten. En als daar een keer een maaltijd tussen zit zonder gebruik van dierlijke producten vind ik dat helemaal prima! Dat is ook de reden waarom ik mij samen met 3 andere vriendinnen heb opgegeven voor de eerste workshop van Anat: Vegan Dinner Bites. Zodat ik misschien af en toe deze levensstijl in mijn eigen leven kan toepassen.

anat brood (Medium)verse sap (Medium)

 

 

Uitzicht noorderplanstoen (Medium)Anat voor (Medium)

Ik durf oprecht te zeggen dat Anat géén geitenwollensokken imago heeft. Het is best wel een hip en trendy zaak waar je gewoon heerlijk kunt eten en drinken. Anat wil op een natuurlijke manier mensen kennis laten maken met een ‘Blooming Lifestyle’ zonder regels en beperkingen, maar met respect. En daar kan ik mij helemaal in vinden. Ik denk dat juist daarom het lunchcafé van Anat een groot succes is. Want na 4 maanden open te zijn is Anat niet één keer, maar twee keer genomineerd voor de Vegan Award 2015. Zowel in de categorie ‘nieuwe vegan eetgelegenheid’ als ‘Beste vegan eetgelegenheid’ (in die categorie de enige in het Noorden). Hoe gaaf is dat. Stemmen kan nog tot en met dinsdag 20 oktober op deze site Vegan Awards.


Lieve Anat, ik wens je heel veel succes met je prachtige zaak.

Openingstijden: Woensdag tot en met zondag van 10:00- 17:00 uur

Adres: Verlengde Grachtstraat 1, 9717 GD Groningen

Telefoon: 050-750 4335

Email: Email

Facebookpagina van Anat

 


Ik kom zeker weer terug. En jij, ga jij je een keer laten verrassen bij Anat?

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply