Food

Recept: Orak Arik, spitskool met ei

resultaat

Mijn oma is een echte Indonesische en heeft altijd( zoals jullie al eerder hebben gelezen) met veel liefde voor de familie gekookt. Mijn oma kende niet echt een diner, er werd de hele dag door lekker gegeten. Niet gek dus, dat ik enorm kritisch ben als ik in een Indonesisch restaurant ga eten. Oma is voor mij de wel bekende lat: lang niet zo lekker als bij oma, haalt het bij lange na niet bij oma, ik mis wat etc etc. Helaas is oma overleden toen ik ongeveer 15 jaar was. Dit lekkere groente gerecht heb ik van haar zoon en mijn oom Arnold.


Orak Arik is een Indonesisch roerbakgerecht van groente en eieren. Een verrassend simpel en lekker gerecht. Ik koos dit keer voor een bijna vegetarische variant( op trassie en kippenbouillon na) maar je kan dit gerecht ook maken met garnalen of gehakt. Ik serveerde dit gerecht met rijst en ajam ketjap. Oorspronkelijk is dit een Javaans gerecht. Dit gerecht heeft een authentiek en Indonesische smaak.

ingredienten (Medium)

Ingrediënten:

  • 500 gr spitskool
  • 200 gr fijne gesneden wortels
  • 3 eieren
  • 2 theelepels sambal
  • 3 eetlepels ketjap
  • kwart theelepel witte peper
  • halve theelepel sereh
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • kippenbouillonblokje
  • mespunt trassi
  • mespunt ketoembar

Bereidingswijze:

Hete wokpan

inde pan (Medium)ei met kruiden (Medium)

  • Fruit de uien en knoflook in de hete olie
  • Voeg de spitskool toe en roerbak mee totdat het vocht van de spitskool zichtbaar is en de kool slap begint te worden, voeg vervolgens bouillonblokje toe. Laat alles voortdurend omscheppen in 3 minuten bakken
  • Voeg bij het kooknat de eieren toe met de kruiden, ook op hoog vuur roerbakken
  • Laat het even stollen en roer dan weer door
  • Voeg tenslotte de overige ingrediënten toe (sambal, ketjap) en maak op smaak af.

roerbakken (Medium)

Selamat makan!!


 

Wat is jouw favoriete Indonesisch gerecht?

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Engelina
    oktober 14, 2015 at 3:04 pm

    Dat ziet er wel heel erg lekker uit. en ja ik ken dat inderdaad, oma ’s koken toch altijd net wat lekkerder dan een restaurant

    • Reply
      Claudia Struijck
      oktober 14, 2015 at 4:02 pm

      Hoi Engelina, you now what I mean……Oma’s koken met liede en dat proef je! Het is een heel makkelijk en smaakvol gerecht waarbij je ook gehakt of garnalen kan toevoegen. Heerlijk met een bordje rijst. Ga je het ook een x maken?

  • Reply
    Linda
    oktober 20, 2015 at 6:51 pm

    Ziet er heerlijk uit. En lekker snel klaar, ook niet onbelangrijk 🙂
    Ik ga dit gerecht deze week ook eens maken. De ingrediënten zijn al in huis.

    • Reply
      Claudia Struijck
      oktober 20, 2015 at 7:27 pm

      Hi Linda, ik ben erg benieuwd wat je van dit gerecht vindt. Heel veel plezier en suc6 met het maken hiervan. Laat je even weten wat je ervan vindt? X

  • Reply
    jacqueline struijck
    november 23, 2016 at 11:16 pm

    hoi claudia
    ja ik weet dat nog bij oma werd echt de hele dag gegeten wat een genieten was dat altijd mis die tijden enorm
    xx je nicht

    • Reply
      Claudia Struijck
      november 29, 2016 at 10:21 am

      Ach ja Jacqueline dat heb ik ook hoor. Was altijd zo gezellig!

  • Reply
    Elly
    januari 14, 2022 at 4:49 pm

    Trassi en een kippenbouillon blokje zijn niet vegetarisch hoor?

  • Leave a Reply