Food Lifestyle

Hotspot report: Het Hanze huis a hidden gem in Groningen

 

Ik moet me eigenlijk als rasechte Groningse echt schamen dat ik nog nooit van het Hanze Huis had gehoord tot afgelopen dinsdag. Toen had ik bij het Hanze huis een proeverij en was het de eerste bloggers workshop van Alleenpuur. Het ideale moment voor mij om kennis te maken met deze hidden gem in mijn stadje Groningen. Prachtige oude gebouwen een nieuw leven geven, dat geldt voor het Hanze huis die tegen de A-Kerk aanzit. Op deze zéér historische plaats in de binnenstad van Groningen is ook Groningen als handelsplaats ontstaan.

 

Hanze Huis

Het Hanze huis in Groningen is 12 jaar geleden door Maryleen en haar man geïntroduceerd en de winkels van het Hanze huis zijn inmiddels ook gevestigd op unieke locaties in Zwolle en Amsterdam. Het Hanze huis is een prachtige winkel waar ze fair trade producten verkopen. De producten zijn allemaal eerlijk en hebben hun eigen verhaal, geschiedenis en traditie. Het voelt alsof je weer terug in de tijd bent waar de VOC heerste over de hele wereld. De winkel is geïnspireerd door het Hanzeverbond. Het was een samenwerkingsverband van handelaren en aangesloten steden in Europa. Door samen te werken probeerden de kooplieden hun koopwaar te beschermen en uit te breiden. En volgens deze traditie handelt het Hanze huis nog steeds. Het Hanze huis verkoopt heerlijkheden uit wel dertien Europese Hanzesteden. Voorwaarde is dat alleen die familiebedrijven  worden geselecteerd die minstens 100 jaar bestaan. Denk hierbij aan: marsepein van Cartens uit lübeck, siroop uit Fresnes-sus-Ecout en Noga van Barbero uit Asti. Hierin staat kwaliteit, exclusiviteit en traditie voorop. Het Hanze huis ademt geschiedenis uit. Ik hing aan Maryleen haar lippen toen ze vertelde over de producten en waar ze vandaan kwamen.

noga1 (Medium)nederlandse drop (Medium)

siroop (Medium)

De Winkel

Het Hanze huis is authentiek en de producten ook. De winkel is uniek en het concept is er één die niet vaak voorkomt. En dat is iets waar mensen tegenwoordig naar op zoek zijn. Ze zoeken iets speciaals iets wat niet ‘gewoon’ is. Het Hanze huis in Groningen is een kleine winkel die doet denken aan een opslagplaats. Prachtige blikken van diverse producenten en pakjes met verschillende kleuren en geuren liggen opgestapeld in de winkel. Het Hanze Huis heeft de echte marsepein uit Lübeck, diverse soorten chocolade, meer dan 130 soorten thee, honing, kandij en vanille uit Hamburg, confituren uit Kopenhagen, wijnen uit Lübeck en Bordeaux, siropen uit Lille (Frankrijk) en zoethoutdrop. Naast zaligheden uit Italië, Duitsland en Frankrijk verkoopt het Hanze huis ook producten van Nederlandse bodem zoals: droge worst van slagerij Dik Hilbrants uit Paterswolde en Boter Spitjes van Bergmans uit Utrecht. Naast het grote aanbod van levensmiddelen, is er ook een klein gedeelte aan non-food te koop. Als je de winkel binnenloopt ruik je een mengel moes van allerlei geuren. Ik doen even mijn ogen dicht en ik waan mij in de tijd van de late Middeleeuwen..

winkel (Medium)boter spritjes (Medium)

Hanzeblik

Er zijn ook unieke geschenkverpakkingen die ontwikkeld zijn door het Hanze huis. De producten worden in deze verpakking verpakt en voorzien van bijsluiters, die meer informatie geven over de producten en achtergronden.

pakket (Medium)hanzehuis eigen blik (Medium)

Geschiedenis

Het Hanze Huis is gevuld met bijzondere koopwaar uit vervlogen tijden. Hieronder een paar uitgelicht:

papier (Medium)

 • Papier d’Arménie. In 1855 ontwikkelt door de Fransman Auguste Ponsot. In Frankrijk zijn de producten van “Le papier d’Arménie” een groot succes en erg hip. De boekjes worden door 71% van de Franse bevolking gebruikt en zijn niet meer weg te denken in de Franse huishoudens. De hars van de Benzoë is de basis voor “Le papier d’Arménie” en  is van oudsher bekend om zijn vermogen om te ontspannen en te kalmeren. Door ze te verbranden geven ze een aangename geur af in de kamer, toilet en keuken.

Anemoon (Medium)

 •  Thoolen bloembollen. De Noord-Hollandse anemoon-bloembollen van Thoolen worden al eeuwen naar Rusland vervoerd. Aan het Russische hof waren ze dol op de anemonen uit Overveen. De verpakking is daarom gebaseerd op het Russische Fabergé-ei.

DSCN2214 (Medium)

 •  Kusmi-thee. Eén van de belangrijkste producten op dit moment is Kusmi thee. Het Hanze huis is de enige distributeur in Nederland. Het merk is 1867 opgericht door de familie Kousmichoff, die uit Rusland vluchtte tijdens de Russische Revolutie in 1917. De familie begon opnieuw in Parijs en heeft sindsdien de theesoorten wereldwijd verspreid. Al 140 jaar biedt Kusmi Tea het exquise theecollectie van hoge kwaliteit theemelanges. Het beroemde thee merk biedt voortreffelijk Russische smaken als Prince Wladimir Thee, Anastasia of Sint Petersburg thee ( de recepten zijn meer dan een eeuw geheim gehouden), maar daarnaast zijn er ook vele traditionele en op smaak gebracht mengsels. Door de hoogwaardige thee verpakt in mooi design is het voor mij iets om als echte theeliefhebster verliefd op te worden.

Barbero nogat (Medium)

 • D. Barbero. Overheerlijke nougat uit Italië. Ouderwets harde, korrelige nougat uit Italië. Sinds 1800 is de nougat een groot succes en heeft het diverse prijzen gewonnen. Deze nougat wordt gemaakt door koud geslagen honing, dat houdt in dat de honing niet wordt verhit, maar koud geslagen. De honing behoudt op deze manier nog het meest van zijn gezonde eigenschappen. De honing ” van vroeger” dus. Deze delicatesse is daardoor puur, lekker en eerlijk bereid. Deze nougat zijn echte lekkernijen voor kenners en liefhebbers van zoetwaren. Onlangs kreeg de typische Piemontse kruimelige Torrone een prestigieuze titel want het merk kreeg het predicaat DE.CO toegekend. Dit betekent dat het product gemaakt wordt naar origineel recept met streekgebonden ingrediënten zoals de Piemontse hazelnoten.

hanze (Medium)

Het Hanze huis is een inspirerende plek

Een prachtige winkel met cadeaus, bijzonderheden en lekkernijen. Allemaal geselecteerd op grond van traditie en op kwaliteit en elk met een eigen verhaal. Met als voorwaarde dat ze minstens 100 jaar geproduceerd worden. Daar houd ik enorm van. Ik vond het prachtig om in deze winkel rond te lopen. Ik heb al veel ideetjes opgegaan voor de feestdagen. Maryleen neemt je graag mee met een wandeling door de geschiedenis. Ik heb naast veel geproefd, geroken en aangeraakt te hebben ook weer veel geleerd. Juist deze combinatie van luisteren en proeven gaf de avond een bepaalde levendigheid en was je weer even terug in de tijd. Deze plek is zeker een bezoek waard! Dankjewel Maryleen voor je enthousiasme, gastvrijheid en dat jij ook net als ik je droom najaagt! Ik kom snel weer langs.

Het Hanze Huis  Groningen

A-Kerkhof 29711 JB Groningen Tel winkel 050-3188280


Wat vind jij van dit concept?

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Gonny
  oktober 1, 2016 at 6:56 pm

  Echt???
  Was je er nog nooit geweest?
  Super mooie locatie/winkeltje. Veel leuke, mooie en lekkere spulletjes te koop.

  Groningen is Leuk!!!

  • Reply
   Claudia Struijck
   oktober 2, 2016 at 6:42 pm

   Nee erg he? fietste er zo vaak langs….maar gelukkig weet ik inmiddels dat het een super leuke winkel is…

  Leave a Reply