Food

Recept: Gezonde muffins- gezonder snoepen zonder schuldgevoel

Eigenlijk schaam ik me een beetje dat ik niet eerder gezonde muffins heb gemaakt. Door te variëren met jouw eigen ingrediënten maak je heerlijke muffin recepten. Hartig, zoet, met havermout, spinazie en als snack, bij een high tea of brunch. The sky is the limit. Begin december gaf ik het kookboek ‘  Skinny Six’ van Chicks Love Food aan Lara en ze is helemaal addicted aan de gezonde muffins die hierin staan. Vandaar dat ik vandaag een recept uit hun inspirerende kookboek heb gehaald. Muffins met speltmeel, appel en rozijnen. Zonder vet, zonder suiker, zonder wit meel.

beslag (Medium)

Wat heb je nodig voor 6 grote muffins( of 9 kleine)

  •  eiwit van 1 ei (dus heel goed scheiden van het eigeel)
  • 120 gram volkorenmeel of speltmeel. Ik heb speltmeel gebruikt.
  • 1 eetlepel bakpoeder ( ik gebruik wijsteenbakpoeder)
  • 1 mespuntje zout
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1,5 eetlepel magere melk( ik heb 3 eetlepels gebruikt)
  •  2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels honing
  •  1 kleine appel, in hele kleine stukjes
  •  1 handvol donkere rozijnen
  •  papieren muffinvormpjes (ook gewoon uit de supermarkt). Lara had grote vormpjes gekocht. Groot of klein, maakt niet uit. Maak gewoon deze hoeveelheid en zie hoeveel vormpjes je ermee kunt vullen.

En nu verder:

♦Verwarm je oven voor op 190°C.

♦Klop het eiwit in een kommetje licht op met een garde, totdat je een dun schuim hebt.
♦Doe het speltmeel (of volkorenmeel), het bakpoeder, het kaneelpoeder en het zout in een kom en meng goed door elkaar heen.
♦Doe nu de melk, de olie, de honing, de appel en de rozijnen in een aparte kom. Meng goed door elkaar.
♦Schep voorzichtig het eiwit door het vloeibare mengsel (het appelmengsel dus). ♦Vervolgens doe je het appelmengsel bij het meelmengsel en meng je het door elkaar met een lepel tot een stevig beslag.

♦Vul vervolgens de muffinvormpjes voor 2/3 met het beslag (want het gaat een beetje rijzen door de bakpoeder).
♦Zet de vormpjes voor een kwartier in de oven (misschien iets langer, maar begin met vijfiten minuten), totdat de muffins mooi goudbruin zijn.

Ik maak met mijn handen( beetje bestrooien met meel) van het beslag een soort van ronde bol die ik dan in het muffinvormpje leg. Met een lepel is dat voor mij te lastig.

achterelkaar (Medium)

Ik zit nu heerlijk aan een kopje thee met een muffin en ze zijn inderdaad erg lekker en gezond! Hoe fijn is dat gezonder snoepen zonder schuldgevoel!


 

Heb jij nog een lekker en gezond muffin recept? laat dan hieronder een reactie achter.

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sabrina
    februari 6, 2016 at 2:30 pm

    Ziet er lekker uit! Ik heb toevallig afgelopen week ook havermout muffins (voor het eerst) gemaakt.. heerlijk! En inderdaad, hoef je geen schuldgevoel bij te hebben 😉

    • Reply
      Claudia Struijck
      februari 6, 2016 at 2:33 pm

      Hi Sabrina, oe havermout muffins die staan ook nog op mijn lijstje. Ik ben nl dol op havermout. Cake in a mug maak ik met havermout. Staat jouw recept ook op je blog? Jaa dat schuldgevoel heb ik nu niet meer hoor? Heb er vandaag al 1 gehad, heerlijk met een kop thee. Fijn weekend. X

    Leave a Reply