Food Lifestyle

Bierbrouwerij: Bax Bier Groningen- Hop is hip

 

Streekbieren zijn ‘booming’. Een biertje uit een lokale brouwerij is hop en hip. In 11 jaar tijd is het aantal speciaalbier-brouwers verdrievoudigd van 64 brouwerijen naar 220 in 2016. Men is nog steeds op zoek naar iets speciaals. “Zoete, fruitige, stevige of rokerige bieren, er is ontzettend veel keus. Iedereen zijn smaak zit er wel tussen. Er is een sterke koppeling tussen identiteit en smaken. Mensen zoeken iets wat bij hun past. Veel hobbybrouwers zijn thuis begonnen zo ook de jongens van Bax Bier. De lancering van Bax Bier vond plaats in het voorjaar van 2014 in Groningen en ik ben ontzettend trots dat zij Groningen als Bierstad weer op de kaart zetten! Lees snel verder.

logo

Droom van twee jongens:

” Bax Bier is ontstaan vanuit een gedeelde droom van de jonge Groningse brouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax. Zij hebben elkaar ontmoet bij de wielrennende studenten van Tandje Hoger”.

Hun droom is om een eigen brouwerij naar de stad Groningen te halen. Baxbier wordt nu namelijk o.a. in België gebrouwen, maar in maart/april 2016 opent Bax een eigen brouwerij aan de Friesestraatweg in Groningen. Sepp en Jeroen vinden dat Groningen een eigen brouwerij verdient op een unieke locatie in de stad! Een inspirerende plek waar brouwmeester Sepp als zijn kennis en creativiteit kwijt kan in het maken van prachtige, spannende en vooral de lekkerste bieren.!


Ingrediënten bier:

De belangrijkste ingrediënten voor bier zijn water, gerst, hop en gist. Deze ingrediënten vormen het uitgangspunt voor bier en dat is ook de reden waarom deze ingrediënten door de bierbrouwers met de grootste zorg worden samengesteld

Bax Bieren: 

Alle ingredienten van Bax bier zijn natuurlijk, naast water, gerst, hop en gist zijn er bestanddelen van sinaasappelschil en koriander zaad te vinden in een aantal Bax Bieren. Sepp en Jeroen geven bekende soorten speciaal bier een verrassende twist en maken gebruik van invloeden en technieken die zijn overgewaaid uit Amerika en Engeland.

bax

Iedere hop in de Bax biertjes geeft zijn eigen smaak af en zorgt voornamelijk voor de bittere smaak en aroma van het bier.


Op zoek naar iets speciaals:

Er zijn 8 special Bax Bieren waarvan ik er 6 laat zien:

bier konminder mooi (Medium)

Kon Minder 5,1%

Citrus pale ale

‘Kon Minder’ is de kreet als een dolenthousiaste Groninger zijn waardering wil uiten. Kon Minder is een fris bier met een mooi fruitig hop karakter door onder meer het gebruik van Amerikaanse hoppen en sinaasappelschil. Zoals de brouwers zelf zeiden toen ze hun eerste biertje proefden, het kon minder!

Ingrediënten

Water, Gerstemout (Basis en Cara), Tarwemout (Licht en Vlokken), Sinaasappelschillen, Hop ( o.a. Cascade en Citra), Korianderzaad, Gist

 


smoked porter fles (Medium)

Koud Vuur

Smoked Porter 6,3 %

Waar rook is, was vuur! Deze Porter krijgt zijn rokerige karakter door het gebruik van gerookte en gebrande mouten. Een donker bier om rustig voor te gaan zitten en lekker van te genieten bij een zomers kampvuur, voor de openhaard als de dagen korter worden of gewoon omdat hij lekker is.

Ingrediënten

Water, Gerstemout (Basis, Cara, Gerookt en Geroosterd), Havermout, Hop (o.a. Galena), Gist


hiphopper (Medium)

Hiphopper 6%

IPA

‘I said a hip hop, the hippie, the hippie to the hip hip hop a you don’t stop the rock it to the bang, bang boogie say up jump the boogie to the rhythm of the boogie, the beat.’ Rapper’s Delight van The Sugarhill Gang was de eerste commercieel succesvolle rap-single ter wereld. Deze IPA, verrijkt met vier hippe Amerikaanse hopsoorten, laat zich kenmerken door fruitige aroma’s en bitters in de smaak.

Ingrediënten

Water, Gerstemout (Basis en Cara), Hop (Mosaic, Chinook, Simcoe en Athanum), Gist


baxbier door elkaar (Medium)

Rokkenjager 6,5%

Lentebier

De lente is prachtig! De bloemetjes bloeien, de bijtjes bestuiven en de eerste zon laat zich weer zien! En met de eerste zonnestralen is daar ook rokjesdag… Alsof het afgesproken werk is, verschijnen vrouwen en masse met ontblote benen. Wat is er nou mooier dan dit natuurfenomeen te aanschouwen vanaf een terras met een lekker fruitig lentebiertje? Dit bier is voor natuurliefhebbers!

Water, Gerstemout (Basis en Cara), Hop (El Dorado), Gist


Oma’s Pruim 6,5 %

Ouwe Bok (herfstbok)

Het idee voor dit bokbier ontstond toen de brouwer onder de pruimenboom zat in oma’s tuintje. Oma’s pruim stond er goed bij en de vrucht was lekker sappig met een klein zuurtje. Wij konden niets anders doen dan hier een mooi goed gerijpt bier mee te maken. Dit bokbier dankt zijn complexe mout karakter aan drie verschillende graansoorten en acht verschillende soorten mout..

Water, Gerstemout (Basis en Cara), Tarwemout (Licht, Geroosterd en Vlokken),Havermout, Gedroogde pruimen, Hop, Gist


Ketter 8,5%

Imperial Smoked Porter (winterbier)

Deze porter rookt als een ketter. De Ketter is de grote broer van onze Koud Vuur. Hij is voller en zwaarder. Een bier om te drinken met mes en vork… Eet smakelijk!

Ingrediënten

Water, Gerstemout (Basis, Cara, Gerookt en Geroosterd), Havermout, Hop (o.a. Galena), Gist.


bakkie

Daarnaast hebben ze i.s.m met de jongens van Koffiestation een nieuw Bax Biertje ontwikkeld met de naam “Bakkie”. Het is een heerlijk dubbel bier gebrouwen van water, gerstemout, tarwemout, gist en geroosterde Colombia supremo café  lucero. De koffie proef je goed, al is de smaak niet op de voorgrond.


Prijzen BaxBier Groningen:

In de korte tijd dat BaxBier bestaat won het met twee bieren Kon Minder en Koud Vuur prijzen bij de Internationale Brussels Beer Challenge. In Europa is dit dé wedstrijd van het jaar. Er waren 80 Nederlandse bieren ingezonden daarvan hebben 19 medailles gewonnen.

koudvuur medaille (Medium)konminder medaille (Medium)

Kon Minder won de zilveren medaille in de categorie pale ale bij de Brussels Beer Challenge in november 2015. Koud Vuur won de gouden medaille als beste bier ter wereld in de categorie Smoked bij de Brussels Beer Challenge in november 2015.

Wat een eer en wat een bekroning van hun werk! Dat betekend dat wat ze doen in de smaak valt!


DOE MEE! Crowdfunding:

Hierbij de link: Crowdfunding

Help de jongens hun droom te realiseren en bouw samen met hun aan een fantastische brouwerij met een proeflokaal waar iedereen kan genieten van de bieren van Bax Bier.
En wie weet hef je samen met Sepp en Jeroen in maart/april 2016 samen het glas in hun brouwerij in Groningen!

Verkrijgbaarheid:

Bax Bieren zijn landelijk verkrijgbaar via  (lokale )slijterijen ( Gall & Gall, Mitra, Roemer en Van Erp) en in de horeca. En met name in Groningen zijn ze goed vertegenwoordigd in de vele kroegen, cafés en restaurants die Groningen rijk is.


Parel in Groningen:

Ik kan niet wachten totdat de brouwerij zijn deuren opent. Een prachtige locatie, pal aan het Reitdiep. (Kleine) lokale ondernemers hebben altijd mijn steun, zij zijn in mijn ogen de motor achter de economie en hebben bovendien een grote invloed op de ‘community’. Hoe mooi zou het zijn als Bax Bier net zoals de Martinitoren een symbool wordt voor de stad Groningen. De ambitie van Bax Bier is een brouwerij die zowel duurzaam is en investeert in maatschappelijke verantwoordelijkheid door samen te werken met WerkPro. Dat alles spreekt mij enorm aan en daarom vind ik Bax Bier onmisbaar voor de stad Groningen.


Neem eens een kijkje op de site van Bax Bier: Bax Bier en houd hun facebook pagina in de gaten: Facebook

Bax Bier adres:

Baxbier
Friesestraatweg 201 / 2a
9743 AC Groningen
Nederland

+31 (0)6 50 63 53 60
info@baxbier.com


 

Wat vinden jullie van dat mooie project wat Bax Bier heet?

 

Proost en Blog you zoen

 

Claudia XOXO

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply