Tonijntartaar. Er zijn niet veel dingen die ik lekkerder vind. Superverse, zelf gesneden tonijn en een paar kleine toevoegingen om hem heerlijk op smaak te maken. Dit is echt een gerecht voor tonijnliefhebbers met een Japanse twist. Makkelijk te maken en je staat niet uren in de keuken. Special voor jou: mijn favoriete bereiding. Alle credits gaan naar mijn vriendin Ellen van wie ik dit recept kreeg.
Note: de kwaliteit van de tonijn is heel erg belangrijk, ik haal hem zelf het liefste bij de visboer. Een goed en scherp (koks)mes is een must, hiermee snijd je met gemak mooie kleine stukjes.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram sashimi tonijn( goede verse tonijn)
- 1 lente-uitje
- 1 eetlepel bieslook
- 4 eetlepels sesamzaadjes
- 6 eetlepels zoute sojasaus
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel kappertjes
- olijfolie
- peper
Bereidingswijze:
Laat de tonijn bij de visboer in plakken van 1cm snijden. Snijd vervolgens de tonijn in kleine blokjes 0,5 cm( niet te klein) Voeg peper toe. Zet de blokjes afgedekt in de koelkast weg. Snijd de bieslook en lente-uitje alvast fijn en laat staan tot nader gebruik. Doe de sesamzaadjes in een droge koekepan en warm ze op. Blijf erbij staan want dit gaat heel snel. Zodra de zaadjes gaan ‘springen’ blus je het geheel af met de zoute sojasaus. Doe de room erbij en laat het geheel zachtjes inkoken. Meng de tonijn, bieslook, lente-uitje en de kappertjes op het laatste moment en doe er een beetje olijfolie bij, dat geeft een mooie glans. Er hoeft geen zout gebruikt te worden want de soja-dressing is al zout genoeg. Smeer een kopje in met een beetje olijfolie. Zodat de tonijn goed blijft liggen op het bord. Vul het kopje met de tonijntartaar en keer dit om op een bord. Haal het kopje er voorzichtig af. Leg wat van de dressing om de tartaar heen, maar zorg dat dit niet teveel is.. Leg als decoratie 2 bieslooktakjes op de tartaar en smullen maar. Super easy en super lekker!!
Ziet er culinair uit he?! Maar zoals je ziet is het helemaal niet moeilijk om te maken. Geniet van dit heerlijke gerechtje!
Blog you zoen
Claudia XOXO
4 Comments
Jaqie
augustus 3, 2015 at 9:06 amZiet er heerlijk uit, maar ik hou niet van rauwe tonijn…
Kan het ook met zalm gemaakt worden? Heb je dat al eens geprobeerd?
Liefs!
diana
augustus 3, 2015 at 9:11 amziet er heerlijk uit! ik hou echt van tonijn. alleen beetje jammer dat tonijn zo duur is, anders zou ik dat echt vaak eten haha.
Claudia Struijck
augustus 3, 2015 at 9:24 amHoi Diana, bedankt voor je reactie. Tonijn is inderdaad erg lekker en voor dit gerecht was ik voor 500gr € 20 kwijt. Dat is ook voor mij erg duur. Ik maak dit gerecht alleen voor een bijzondere gelegenheid hihihi. X
Claudia Struijck
augustus 3, 2015 at 9:15 amHoi Jaqie, Dick houdt ook niet van rauwe tonijn, alleen van tonijn uit blik hahaha maar hij vond dit gerecht erg lekker. Komt natuurlijk ook door die heerlijke sojadressing. Ik heb dit gerecht nog niet geprobeerd met zalm maar dat kan vast wel. Ik eet ook wel vaak zalm met soja en sesamzaadjes en honing en een beetje gember. Liefs