‘Bakker heeft u ook worteltjestaart’? eigenlijk kende ik de worteltjestaart alleen uit het bekende grapje van het konijn dat bij de bakker kwam. Vies hé? Maar de laatste jaren is ‘carrot cake’ één van de meest geliefde taarten geworden ook in Nederland. Het heeft een plekje veroverd tussen de appel- en slagroomtaarten. Carrot Cake is een heerlijke smeuïge licht gekruide cake, die je maak met geraspte wortel. Ik maakte deze carrot cake niet met gewone suiker maar met kokosbloemsemsuiker. Gewone suiker is erg slecht voor je. Alle credits van dit recept gaan uit naar het boek ‘ik ben niet van suiker’ van Gordon.
Kokosbloemsemsuiker?
Kokosbloemsemsuiker is de betere vervanger. Het bevat erg veel antioxidanten. Nog meer dan kiwi’s of mango’s. Antioxidanten vechten tegen ongewilde stoffen in het lichaam en houden de boel daardoor lekker schoon. Daarnaast heeft kokosbloemsemsuiker een Glycemische index van 30-35, wat betekent amper pieken en dalen, het geeft ons daardoor veel langer energie. Dipvrij! Een ander voordeel is dat kokosbloesemsuiker volledig ongeraffineerde suiker is. Kortom; kokosbloesemsuiker is supergezond en is een perfecte vervanger van de ‘foute’ suikers die je niet meer wilt eten.
Ingrediënten:
- 10 gr boter
- 200 gr speltmeel of volkorenmeel
- 1/2 eetlepel bakpoeder
- 200 gr kokosbloesemsuiker
- 175 ml kokosolie
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gr gehakte pecannoten of walnoten
- 100 gr fijn gehakte wortelen
- 1 banaan
- 1/2 eetlepel kaneel
- 100 gr geraspte kokosnoot
Optie: 50 gr verse roomkaas.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºc. Vet met een klontje boter de bakvorm in met een doorsnede van 24 cm. Doe de meel, bakpoeder en koksbloesemsuiker in een beslagkom. Voeg vervolgens de olie, eieren en vanille extract toe. Mix alles goed door elkaar. Hak de noten, snij de wortelen fijn en prak de banaan. Voeg de geraspte kokosnoot ook nog toe en vermeng alle ingrediënten tot 1 geheel. Doe het beslag in de ingevette vorm en bak de taart in ongeveer 30-35 minuten gaar. Laat de taart 3 uur afkoelen op een rooster.
Gordon gebruikt roomkaas op deze taart maar dat vond ik niet lekker en nodig. De taart is zoet genoeg. Ook kan je ervoor kiezen om i.p.v. banaan, ananasstukjes te gebruiken. De gemalen kokosnoot heb ik gewoon op de bak afdeling van de A.H. gehaald. Je kan ook een verse kokosnoot gebruiken. Maak je liever cupcakes? dikke prima. Deze hoeveelheid is voldoende voor 12 cupcakes (baktijd 25-30 minuten)
Eet smakelijk en geniet van deze overheerlijke worteltjestaart!
Wat vind jij van worteltjestaart/carrot cake? Let me know.
Blog you zoen
Claudia XOXO
No Comments