Beauty

Tzatziki

Griekse salade

Nu we op Kreta zijn eten we eigenlijk elke dag Tzatziki. Als lunchgerecht met een lekkere pita erbij of als bijgerecht of als voorgerecht. Heerlijk vinden we die frisse smaak van Yogurt met kruiden. Overal wordt tzatziki gebruikt, bij de souvlaki, bij de pita gyros, bij de griekse gehaktballetjes noem het maar op…….overal. Tzatziki is een traditioneel Grieks gerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden, zoals dille en een beetje peterselie. Lekker en easy.

DSCN0434 (Medium) (2)

Pita Gyros met tzatziki


 

Ingrediënten

500ml Griekse volvette yoghurt(echt dikke yoghurt), 1 komkommer, 2 a 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel dille(gedroogd), 1/2 citroen, olijfolie,peper en zout.

Bereidingswijze:

Eerst worden de komkommers doormidden gesneden, en worden de zaadlijsten eruitgehaald. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en in een centrifuge gedaan, of uitgeknepen in een schone theedoek, totdat de komkommer droog is. De knoflook wordt gepeld en gemengd met wat olijfolie, en fijngemaakt in een blender, met wat peper, dille en peterselie. Dit wordt bij de geraspte komkommer gevoegd. Dan wordt het geheel met een pannenlikker of garde door de yoghurt heen gemengd. Soms wordt de yoghurt van tevoren in een doek gegoten om te laten uithangen, zodat deze dikker wordt.

Laat de Tzatziki minimaal een aantal uur opstijven in de koelkast. Hierdoor trekken ook de diverse smaken beter in de tzatziki. Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken.

download (2)download (3)
Serveertips

Druppel voor serveren nog wat olijfolie over de tzatziki. Serveer vervolgens de tzatziki met een in reepjes gesneden turks brood wat je nog even grillt in een grillpan of oven. Ook lekker op een stukje warme ciabatta. Strooi tot slot nog wat vers gemalen peper over je met tzatziki voorziene broodje. Hmmmmm heerlijk en smullen maar.

Ik ga dit heerlijke gerecht zeker maken als ik weer thuis ben. Ik doe dan mijn ogen dicht en denk met weemoed terug aan het prachtige vakantie land Kreta.


 

Heb jij wel eens tzatziki zelfgemaakt?

 

Blog you zoen

Claudia XOXO

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ivonne Melters
    juli 29, 2015 at 8:55 am

    Bedankt voor het recept Claudia!

  • Leave a Reply