Zoals jullie langzamerhand wel weten ben ik dol op de Aziatische keuken. Daar kun je mij elke dag wakker voor maken. Ik ga 1 juni 19 dagen naar Bali en ga daar een kookworkshop volgen bij de t.v kok van vroeger Lonny. Daar kijk ik enorm naar uit aangezien ik half Indonesisch ben. Ik ga koken van 10:30 t/m 15:00 uur. Ontvangst is met koffie/thee en pisang goreng en dadar gulung. I love it! Tijdens het ontvangst wordt er besproken wat er die dag gekookt gaat worden!! Om alvast in de stemming te komen zag ik bij foodblogger Myhappykitchen dit recept voorbij komen. Asian pulled beef. En voor dat ik het wist stond ik in de keuken dit recept te maken.
Al van kleins af aan ben ik gek op langzaam gegaard vlees. Mijn lievelingseten vroeger bij mijn moeder was hachee met rode kool en aardappelpuree of draadjes vlees met sperzieboontjes. En bij oma Struijck natuurlijk rendang daging. Dit recept van Myhappykitchen zag er zo verrukkelijk uit, dat mijn kookhart een klein sprongetje maakte.
Pulled
Pulled beef staat al stiekem heel lang in de Nederlandse keukens bekend als ouderwetse Hollandse draadjesvlees. Pulled kan je heel goed maken met gegaarde kip-, varkens- of rundvlees dat uiteindelijk van ellende bijna uit elkaar valt.
Voor dit recept heb je vijfkruidenpoeder nodig (5 spices). Chinees vijfkruidenpoeder is een kruidenmengsel van de vijf basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en hartig. De vijfkruidenpoeder die ik gebruik bestaat uit anijs, venkel, peperkorrels, kaneelschors en gember. De samenstelling kan variëren.
Ik serveerde de Asian pulled beef met witte rijst en sajoer boontjes. Mijn man vond het gerecht echt een ’topper’. Ik maakte dit gerecht met magere runderlappen. Hoisinsaus is bij ons een vaste gast op de tafel als we genieten van onze favoriete Aziatische hapjes. Van Pekingeend tot springrolls, maar ook bij (gestoomde) groenten en dim sum past de stroopachtige, zoet-hartige saus voortreffelijk. Pulled beef of pork is ook een geweldig gerecht om een grote groep mensen iets geweldigs en makkelijk voor te schotelen met rijst of op een broodje.
Asian pulled beef
Wat heb je nodig (4 personen):
- Ca. 800 gram sucadelappen, magere runderlappen of runderlappen
- 1 eetlepel 5 kruidenpoeder
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- Stukje verse gember. Ik gebruikte een stuk van 5 cm (geschild en geraspt)
- 1 theelepel trassi
- 1 eetlepel rijstolie
- 2 eetlepels bruine suiker of rietsuiker
- 100 ml. water
- 50 ml. ketjap manis
- 1 eetlepel sambal. Ik gebruikte badjak.Maakt niet uit welke mag ook meer
- 1 eetlepel hoisin saus
Verhit de rijstolie in een ruime braadpan. Verdeel de 5 kruidenpoeder over de runderlappen (beide kanten). Bak de sucadelappen om en om bruin en haal uit de pan. Bak de uien, knoflook, geraspte gember en sambal in de resterende olie op een hoog vuur even kort aan. Zet het vuur lager en voeg de bruine suiker toe en de trassi toe. Leg het vlees hierop en voeg het water en de ketjap toe. Zet de pan op een laag vuur (het liefst met een verdeelplaatje) en laat ca. 5 uur sudderen. De eerste 3 uur met het deksel op de pan, de laatste 2 uur zonder. Na 5 uur kun je het vlees met twee vorken uit elkaar trekken: pulled beef. Roer er een eetlepel hoisin saus door en serveer met witte of gebakken rijst.
Selamat makan
Zoals altijd, bedankt voor het lezen!!
Heb jij wel eens pulled pork, beef of kip gemaakt? of staat dit gerecht nog op je verlanglijstje.
Blog you zoen,
Claudia XOXO
20 Comments
robin
mei 16, 2016 at 4:01 pmlooks yummy.. duidelijk uitgelegd ook! 😀
Claudia Struijck
mei 16, 2016 at 5:02 pmHet was ook zoooooooo lekker! Echt een x gaan maken hoor, krijg je geen spijt van hihihi.
Anne-Marie
mei 16, 2016 at 4:06 pmWat leuk dat je de asian pulled beef gemaakt hebt. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Wat gaaf dat je een kookworkshop gaat doen bij Lonni. Ik wacht de recepten na je vakantie met smart af!
Claudia Struijck
mei 16, 2016 at 5:05 pmIk zag het recept op jouw site en moest het gerecht maken……en wat ontzettend lekker zeg! Jaaaaa gaaf he? Ik heb er zo’n zin… eigenlijk op alle vakanties probeer ik een kookworkshop te doen. Vind ik zo leuk. Lonny woont nu op Bali en heeft daar ook een restaurant. En geeft dus ook kookworkshops. Hahaha is goed. X
Mariska
mei 16, 2016 at 5:46 pmOh zo jammer dat ik dit tijdens m’n detoxweekje niet mag eten :O krijg er meteen trek van! Ga dit wel onthouden 😀
Claudia Struijck
mei 16, 2016 at 9:17 pmHihihihi. Wanneer is je detoxweekkie voorbij? Dan ga je dit als eerste maken! Hoe gaat het? lukt het een beetje? X
Melike
mei 16, 2016 at 7:00 pmDit lijkt me echt heerlijk. Ik zie de laatste tijd overal pulled pork en beef. Ik wist eigenlijk niet goed wat het was. Dit is de eerste keer dat ik er een recept over lees. Vooral je uitleg met draadjes veel is eigenlijk best logisch haha. Ik stoof regelmatig vlees. Deze variant lijkt mij dan ook super leuk om een keer te proberen!
Claudia Struijck
mei 16, 2016 at 9:19 pmJa klopt, pulled pork en beef is op dit moment erg trendy. Op truckfestivals en rollende keukens komt dit gerecht erg vaak voorbij en het is echt heel erg lekker. Ik heb dit gerecht wel 5 uur laten stoven. En dan is het vlees om te zuigen en deze variant is echt een topper! X
Eva
mei 17, 2016 at 4:24 amWhahh! Wat lekker!! Heerlijk met die 5 kruidenpoeder. En wat gaaf dat je een kookworkshop gaat doen. Jaloers hier 😉
Claudia Struijck
mei 17, 2016 at 5:17 pmJa leuk he Eva. Ook zo’n zin in bij Lonny!! Ik ben dol op 5 kruidenpoeder, zo lekker van smaak. X
Astrid
mei 17, 2016 at 8:41 amOoh ik krijg trek haha! Wat lekker dat je binnenkort naar Bali gaat, hmm…
Claudia Struijck
mei 17, 2016 at 5:19 pmIk kijk ook zo uit naar Bali. Zo’n zin in. En dan eet ik 19 dagen alleen maar Aziatisch eten hihihi.
Ellen
mei 17, 2016 at 7:46 pmSuper! Ik ben erg fan van de Aziatische keuken. Dit gerechte zal ik zeker eens uittesten.
Liefs,
Ellen
Adaygoesbyunnoticed
Claudia Struijck
mei 18, 2016 at 11:01 amHi Ellen, het is echt een aanrader. Zo lekker, zeker als je al erg fan bent van de Aziatische keuken. X
Gonny
juni 4, 2016 at 8:06 amZiet er heerlijk uit!
Heel veel plezier bij Lonny… Geniet van Bali!
Claudia Struijck
juni 4, 2016 at 1:09 pmDankjewel Gonny!! Ik heb net nasi goreng met saté gegeten. Zooo heerlijk hier. X
Gonny Aarts
juli 5, 2016 at 2:40 pmIk dacht net ineens. Hoe was Claudia’s kookclinic bij Lonny.
Ff zoeken of ik wat kan vinden.
Kom ik ineens deze reactie tegen. Die heb ik niet eerder gezien.
(Geen melding van gehad?)
Anyway… ik zoek even verder of er al een post is over de workshop. Met recepten… 😉
Deze Asian pulled beef heb ik al opgeslagen.
Claudia Struijck
juli 6, 2016 at 8:53 amHeeee Gonny, nee dat klopt. Daar ben ik nog mee bezig. Ik wacht nog op foto’s die er gemaakt zijn van onze kookworkshop bij Lonny. Maar ik houd je op de hoogte.
Gonny Aarts
juli 6, 2016 at 9:41 amPS Kan ik ergens aanklikken… dat ik een melding wil, als er een reactie is op mijn bericht. Ik krijg ze nl niet… 🙂
Sandra
juni 13, 2017 at 12:39 pmOe heerlijk! En ik hoef alleen maar het vlees en de hoisinsaus te halen. 🙂
Deze gaat op mijn lijstje!