Vandaag was vriendin Linda gezellig bij mij op bezoek. Lekker bijkletsen op de bank met de verwarming en kerstverlichting aan en een koppie thee met een ‘mug cake’. Op internet heb ik de cake in al heel veel varianten voorbij zien komen. Linda wilde een gezonde variant. Een eenpersoons cake die je in een paar minuten ‘bakt’ in de magnetron met een mok als beslagkom en bakvorm, dat is een mug cake. Klinkt goed hè? En dat is het ook. Het was smullen op de vrijdagmiddag. Onze VRIJMIMUG….hihi.
Ik gebruikte voor deze variant, havermout, blauwe bessen en agavesiroop.
Ingrediënten:
- 3 eetlepels havermout
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- theelepel agavesiroop
- handje blauwe bessen
- 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
Doe de fijngeprakte banaan in de mok. Breek het ei en roer het met de havermout door de banaan tot een glad beslag. De agavesiroop en de blauwe bessen erdoor roeren en dan 3,5 minuut in de magnetron ( 900-1100 watt). De cake is klaar als de prikker droog terugkomt.Terwijl de cake in de magnetron staat rijst de cake een stuk omhoog. Dit is geen probleem. Ik vind het super om te zien.
De rijpe banaan bij de havermout geeft het zo’n lekkere zoete smaak. Mocht je problemen hebben met het gebruik van een magnetron of je hebt geen micro wave dan kan je dit recept ook in de oven maken. Gebruik een hittebestendig schaaltje en zet deze ongeveer 15 minuutjes in de oven op 180 graden. Na het bereiden een minuutje wachten en dan eten van een bordje. Wij kozen ervoor om lekker uit de mok te lepelen.
Er zijn erg veel schillende varianten van mug cake, zoals chocoladecake, brownies, bossbessencake, aardbeiencake, appelcake en nog veel meer. Je kunt makkelijk experimenteren omdat de recepten zo snel te maken zijn. Ontzettend leuk om te maken tijdens de feestdagen omdat iedereen een eigen smaak cake kan creëren. Cake in a cup is geschikt als toetje of gewoon als tussendoortje en zelfs als ontbijt, zoals ik de cake heb gemaakt.
Heb jij nog een lekkere variant? deel hem dan hier.
Blog you zoen
Claudia XOXO
2 Comments
Mariska
december 11, 2015 at 7:01 pmKan je ook honing gebruiken in plaats van die siroop? Ik heb wel eens eerder mugcakes gemaakt maar nog niet met havermout. Maar ik ben heel gek van havermout, dus dat zal er snel van gaan komen 🙂
Claudia Struijck
december 11, 2015 at 10:28 pmJa hoor Mariska dat kan, gewoon een 1/2 theelepel honing ipv agavesiroop. De mug cake met havermout was zo lekker dat ik ‘m morgenvroeg voor ontbijt weer ga maken! Ben benieuwd wat j ervan vindt! suc6.