Food

Cake report: Verrukkelijke Vanille- Griesmeel cake (Basbousa)

resultaat

Deze overheerlijke cake heb ik voor het eerst gegeten bij mijn lieve vriendin Janet. En ik was gelijk verkocht. Inmiddels een klassieker bij ons thuis. Omdat we dit weekend veel dierbaren over de vloer hebben en zij deze cake heerlijk vinden ben ik maar weer eens gaan bakken. Heel Claudia bakt. Er zijn veel variaties op deze cake maar ik maak de cake met zonnebloemolie en agavesiroop. Het resultaat is een smeuïge, licht zoete vanille cake. Super easy om te maken, kan eigenlijk niet floppen

Basbousa is een Egyptische cake en is gemaakt van griesmeel en suikersiroop. In Egypte is de cake veel en veel zoeter dan dat ik hem maak. Ik gebruik ook geen suiker dit keer maar agave siroop. Dat is een goede vervanger voor suiker.

Ingredienten (Medium)

Ingrediënten

 • 1 liter volle vanillevla
 • 1 pak griesmeel ( 500 gram )
 • 4 eieren
 • iets minder dan 1 longdrinkglas zonnebloemolie
 • iets minder dan 1 longdrinkglas agave siroop
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 2 zakjes bakpoeder

Beslag1 (Medium)backin (Medium)

 

vla (Medium)gries (Medium)

 

Let’s bake

 1. Verwarm de oven voor op 175 / 190 graden.
 2. Mix de olie, agavesiroop en de  eieren in een beslagvorm
 3. Voeg de vanillesuiker en het bakpoeder toe.
 4. Doe daarna de vanillevla en de griesmeel in de beslagvorm en mix alles goed door
 5. Ik gebruikte een cakevorm(langwerpig) maar je kunt ook een rechthoekig diepbakblik gebruiken deze invetten en bepoederen met griesmeel of bloem.
 6. Giet het deegmengsel in het bakblik/cakevorm. Als je gebruik maakt van een cakeblik, 3/4 vullen. Niet helemaal vol gieten, want de cake rijst ook nog.
 7. Bak het ongeveer in een uur gaar en goudbruin.
 8. Laat de cake afkoelen.  Prik met een sateprikker in het midden van de cake( als je een cakeblik gebruikt), komt die er schoon uit dan is de cake gaar. Je kunt het dan zo eten maar je kunt ook jam(abrikozen) warm maken en deze over de warme cake strijken of honing en bestrooien met gemalen kokos.
 9. Snijd de cake in ruiten, vierkantjes of plakken.

Ik had nog wat beslag over en heb deze gevuld in een kleinere cakeblik en die heb ik ook nog afgebakken. Ik vind het jammer om het beslag weg te gooien. De cake komt toch wel op hihihi.

cake dichtbij (Medium)


Wat vind jij van deze cake met griesmeel?

Blog you zoen,
Claudia XOXO

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Alida
  november 22, 2015 at 7:49 pm

  Ik vond hem heeeeeerlijk! Ga hem zelf binnenkort ook eens maken.

  • Reply
   Claudia Struijck
   november 23, 2015 at 11:57 am

   Hi Alida, ja moet je echt even doen. Echt zo makkelijk!

 • Reply
  Jaanke
  oktober 29, 2016 at 5:14 pm

  Hallo,

  Mijn cake was na 1 uur nog niet gaar en vond het best vettig (als ik de cake aanraakte voelde ik olie op mijn handen). Heb precies het recept gevolgd..

 • Leave a Reply