Lifestyle

Japandi: Rust en ruimte: zo creëer je een Japanse woonstijl

Rust en ruimte: zo creëer je een Japanse woonstijl

Ben jij toe aan een nieuw interieur en houd je van rust, ruimte en harmonie? Dan is de Japanse woonstijl helemaal voor jou! Een Japandi interieur straalt eenvoud en puurheid uit. De schoonheid van de imperfectie en het bewust tijd maken voor de mooie momenten in het leven staan centraal.

Wat is een Japandi interieur precies, en hoe richt jij jouw woning in met deze woonstijl? Deze vier handvatten geven je inspiratie om jouw inrichting om te toveren tot een Japans interieur.

Wat is de Japandi woonstijl

De Japanse woonstijl is een combinatie van Scandinavische ‘hygge’ en de Japanse ‘wabi sabi’. Het verenigt daarmee het beste van twee werelden: een minimalistisch, tijdloos en tegelijk warm en comfortabel interieur

Wabi sabi

‘Wabi’ betekent ‘eenvoud’, ‘sabi’ staat voor het vinden van de schoonheid in het vergankelijke. Samen omarmen ze de schoonheid van het imperfecte en het vergankelijke. Het is een eeuwenoude Japanse filosofie die niet alleen hoort bij een woonstijl, maar ook bij de manier van leven, denken en doen. Organische vormen en neutrale, aardse tinten passen bij deze stijl.

Japandi: Rust en ruimte: zo creëer je een Japanse woonstijl

Hygge

Hygge staat voor de gezellige, warme sfeer in huis. In grote delen van Scandinavië zijn in de winter zijn de dagen kort en de nachten lang en zoeken de mensen het gezellige, sfeervolle in huis. Zachte kleuren en zachte materialen voeren de boventoon.

De kleuren van de Japanse woonstijl

De Japandi stijl kenmerkt zich door subtiele kleuren. Vooral neutrale, aardse tinten zoals beige, zand en taupe zie je terug in het interieur op zowel de grotere vlakken zoals de muren en het plafond als in meubelbekleding en accessoires. Grijs en zwart worden vooral gebruikt om contrasten aan te brengen. Wil je graag wat meer kleur in een ruimte, dan kies je voor kleuraccenten in blauw, groen en donkerpaars. Deze kleuren laat je terugkomen in accessoires die over de ruimte verspreid staan, zodat het evenwicht niet doorbroken wordt.

Kies voor subtiele prints en vermijd opvallende patronen. Het draait in deze woonstijl om rust en eenvoudig, en drukke of opvallende prints doen dit teniet.

De materialen van de Japanse woonstijl

Natuurlijke materialen spelen zowel bij wabi sabi als hygge een grote rol, en vind je dus ook terug in de Japandi stijl. Hout, natuursteen, wol, linnen, jute, katoen en leer passen heel goed binnen deze stijl. Het combineert het organische van de wabi sabi stijl met het zachten en aaibare van hygge.

Het licht van een Japanse woonstijl

Natuurlijk licht geeft een frisse uitstraling in een ruimte, en laat deze groter lijken. Grote ramen of zelfs een glazen pui zijn dan ook veel gezien in de Japandi woonstijl. Heb je geen grote ramen? Zorg er dan voor dat er zo min mogelijk van het raamoppervlakte bedekt wordt. Kies voor raamdecoratie die het raam helemaal vrij laat als de gordijnen niet dicht zijn, zoals rolgordijnen of plisségordijnen. Zet ook geen geen stoel voor het raam of een grote plant in de vensterbank.

Kies voor raamdecoratie in een lichte, rustige kleur. Witte houten jaloezieën bijvoorbeeld, waarbij je de mate van lichtinval en privacy zelf bepaalt. Lichtgrijze plisségordijnen of crème witte semi-transparante rolgordijnen doen het goed in een Japandi woonstijl.

De opstelling van een Japanse woonstijl

In een Japandi interieur gaat het om ruimtelijkheid. Dat bereik je met lichte kleuren, met natuurlijk licht en met een goede opstelling van de meubelen. Zet een kamer niet vol meubelen, maar zorg voor voldoende loopruimte. Japandi is een minimalistische stijl, dus kijk goed naar wat er echt in de ruimte moet staan, en wat overbodig is.

Hang muren ook niet vol schilderijen of wanddecoraties, maar beperk je tot één of twee grotere decoraties aan de wand. Dat geldt ook voor accessoires: geen plank vol snuisterijen, maar een paar grotere accessoires verspreid door de ruimte geven een rustiger uitstraling.


Zoals altijd, bedankt voor het lezen.

Blog you zoen,

Claudia XOXO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply