Food Lifestyle

Recept: Seitan de vegetarische en biologische vleesvervanger

 

Bertyn is maker van authentieke seitan.  Seitan van Bertyn is vegetarisch, koolhydraatarm en rijk aan eiwitten/proteïnen. De producten van Bertyn zijn milieuvriendelijk en daarnaast is Bertyn ervan overtuigt dat het eten van gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Deze seitan wordt bereid met kwalitatieve grondstoffen en is biologisch. De steak natur kwam in een  mooi vormgegeven kartonnen pakje met een beetje een zen-ambiance. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ging ermee aan de slag.

  recept Bertyn Seitan verpakking

Wat is seitan?

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Seitan komt uit Japan, waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit, de gluten, achter. De glutenmassa wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak. Seitan bevat veel eiwitten van tarwe of spelt. Spelt of tarwe eiwitten bevatten veel gluten. De seitan van Bertyn is gemaakt van biologische ingrediënten.

Wat betekent seitan?

Seitan komt van het Japanse “sei”– hetgeen betekent “zijn, worden, gemaakt van” en “tan” zoals in tanpaku wat “eiwitten” is. Vrij vertaald “gemaakt van eiwitten”.

 Waar wordt seitan gegeten?

In de Chinese, Koreaanse en Japanse  keuken wordt seitan gegeten. In het Chinees wordt Seitan Mian juin (mien chin of mien ching) genoemd. Boeddhisten aten 1000 jaar geleden geen vlees of vis  en in hun zoektocht naar plantaardige proteïne ontstond seitan.

Authentiek recept

De seitan makers van Bertyn  maken nog steeds authetieke seitan. Ze maken deze natuurseitan met het oergraan Oberkulmer Rotkorn spelt.  Dat is een van de karakteristieken van Bertyn seitan waardoor Bertyn seitan door de kenners “de filet puur onder de seitan” genoemd wordt. De seitan van tarwe wordt overigens ook van een oersoort  gemaakt: Manitoba oertarwe. Ambachtelijk gemaakt van oergranen, met traditioneel gefermenteerde sojasaus.

Veelzijdig

Seitan is een veelzijdig product dat je kunt bakken, roerbakken, grillen of stoven. Bertyn seitan heeft een goede textuur en is absoluut niet sponsachtig-achtig – iets dat je nog wel eens ziet bij andere seitanproducenten. Seitan wordt ook wel tarwevlees genoemd. Het heeft een vleesachtige structuur en is ideaal als vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten.

recept seitan Bertyn

Roerbakken

Ik maakte een roerbak gerecht van noodles met seitan en vijfkruiden poeder.

Ingrediënten:

  • 250 gr noodles
  • 1 seitan steak nature
  • 1 paprika
  • vijfkruiden poeder
  • rijsolie
  • 3 el bloem
  • 100 gr sperziboontjes
  • 5 cm verse gember
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • takjes koriander
  • sesamzaadjes
  • 1 tl sambal oelek

recept Bertyn noedels

Bereidingswijze:

  1. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Halveer ondertussen de paprika’s in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de seitan in kleine blokjes. Smeer de seitan met behoorlijk wat vijfkruiden poeder in. Doe de seitan in een kom en meng met de bloem.
  2. Verhit 300 ml olie in een koekenpan en bak de seitan in 3 min. krokant. Keer regelmatig. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Schil en rasp de gember. Snijd de knoflook fijn. Meng de gember en knoflook met de ketjap. Verhit de rest van de olie in een wok. Voeg de paprika, sperzieboontjes en ketjapsaus toe en roerbak 3 min. Voeg de noedels toe en bak 1 min. mee. Snijd de koriander fijn. Schep de noedels in een schaal, verdeel de seitan, sesamzaad en koriander erover en serveer.

Bertyn in bloem (Medium)

Omdat de Proteïne steak natur zijn neutraal van smaak en daarom de ideale smaak-kameleon. Zeker in een roerbak gerecht mag het gerecht van mij lekker hoog op smaak zijn. Als je daar ook van houdt, adviseer ik om de seitan te marineren of om veel kruiden of specerijen te gebruiken. Ik was erg verbaasd want de smaak was echt lekker. De seitan had een knapperige bite en combineerde perfect met de noodles en de ketjap. Ik gebruikte voor twee personen 1 seitan steak nature van 200 g. De prijs is € 5,65

Neem gerust eens een kijkje op site van Bertyn.


 

Ben jij bekend met seitan proteïne steak? en lijkt dit jou wat?

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Melike
    april 13, 2016 at 8:50 pm

    Ik kende dit nog niet! Ik hou ook echt van gezonde natuurlijke dingen. En ik eet steeds minder vlees. Door jouw leer ik weer wat nieuws, echt leuk. Lijkt me super lekker!

    • Reply
      Claudia Struijck
      april 14, 2016 at 6:38 am

      Hi Melike, ik kende dit product ook nog niet en was in het begin best sceptisch…… maar het was echt erg lekker. Zeker met die vijfkruiden poeder. De seitan is lekker knapperig. Lief je reactie. Dankjewel. X

  • Reply
    Lilian - www.theladiescorner.nl
    april 14, 2016 at 12:04 pm

    Ik kende dit ook nog niet! Ik eet wel vlees, maar ben op zoek naar wat meer afwisseling. Weer wat van je geleerd :). Liefs!

    • Reply
      Claudia Struijck
      april 14, 2016 at 2:44 pm

      Ja ik ben ook een echte vleeseter hoor! Maar ik was zo nieuwsgierig naar dit product, ik was eigenlijk best wel sceptisch maar het was echt lekker. Gewoon voor de afwisseling! liefsxx

  • Reply
    Jennifer
    april 14, 2016 at 7:09 pm

    Interessant stuk! Zelf kende ik dit nog niet, wel tofu enz. Zelf ben ik ook een vleeseter, maar af en toe afwisselen vind ik zelf ook prima.

    • Reply
      Claudia Struijck
      april 16, 2016 at 8:09 am

      Dankjewel lieve Jennifer! Precies zo sta ik er ook in. Tofu en Tempé eet ik ook zo nu en dan. Heel fijn weekend. X

  • Reply
    Kirsty
    april 16, 2016 at 10:52 am

    Ik kende seitan nog niet, maar het recept ziet er wel erg lekker uit! Zelf probeer ik elke week een paar dagen geen vlees en dan weer een paar dagen wel vlees te eten; vind de afwisseling zelf het lekkerst.

    • Reply
      Claudia Struijck
      april 16, 2016 at 11:09 am

      Hi Kirsty, ik was er ook nog niet bekend mee. En aangezien ik dol op de Aziatische keuken ben heb ik met seitan een noodle gerecht gemaakt. En het was echt lekker. Ik vind de afwisseling ook het lekkerst. X

  • Reply
    jeapiebel
    april 16, 2016 at 11:32 am

    Ik ben niet bekend met seitan proteïne steak. Vroeger gebruik ik wel vleesvervanger, nu hooguit tofu. Misschien moet het maar eens proberen. 

    • Reply
      Claudia Struijck
      april 16, 2016 at 12:21 pm

      Ja precies zo nu en dan eet ik ook tofu of tempe. Voor de afwisseling is dit echt een goed alternatief. Gewoon een x proberen. X

  • Reply
    Deb
    april 17, 2016 at 2:41 pm

    Ik kende zowel Bertyn als seitan niet. Maar het ziet er erg goed en vooral smakelijk uit.

    • Reply
      Claudia Struijck
      april 18, 2016 at 11:45 am

      Hi Deb, ik kende beide ook nog niet. Ik eet zo nu en dan tofu of tempe en toen ik dus de proteine steak kreeg opgestuurd wist ik ook pas hoe het eruit zag hihi. Ik houd erg veel van de Aziatische keuken en ik dacht dat dit wel een goed combi zou zijn en het is idd gelukt. Het is wel aan te raden om seitan goed te kruiden of te marineren. De smaak is namelijk neutraal. X

    Leave a Reply