Food

Recept: Rabarbertaart met havermout en dadels

 

 

 

 

 

RABARBER!! Al vanaf jongs af aan ben ik dol op rabarber. Mijn moeder maakte altijd rabarbercake en zij heeft deze toch wel ‘foodporn’ verslaving aan mij overgedragen. Ik vind rabarber een hele mooie groente met zijn prachtige roze stelen en grote gerimpelde bladeren. De één kookt het en de ander maakt er moes van. Rabarber wordt vaak gebruikt in zoete desserts en gebak. Maar ook steeds meer wereldkeukens maken gebruik van rabarber voor bijvoorbeeld in chutneys of zoetzure vleesgerechten. Ik was op zoek naar die heerlijke frisse smaak en met een gezonde ondertoon. Nieuwsgierig wat ik voor de paasdagen heb gemaakt? lees dan snel verder.

rabarber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabarber

Rabarber is al 5000 jaar bekend bij de mens. In China wordt rabarber al sinds jaar en dag gebruikt als natuurmedicijn wegens de ontstekingsremmende stoffen die erin zitten. In Nederland wordt de plant vanaf het begin van de 20e eeuw met grote getale gegeten.

Veel vitamines en mineralen

Rabarber is een groente en geen fruit. Ook bevat het veel vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, wat calcium, vitamine B en vitamine C en K. Ook is rabarber een goede bron van vezels.

Rabarber is naast boerenkool een goede provider van vitamine K. Deze vitamine is goed voor de hersenen, omdat het de achteruitgang van de hersenen stop kan zitten. Ook bevat rabarber een goede hoeveelheid vitamine C.

Ontstekkingsremmende werking

Nog een eigenschap die rabarber bezit is zijn ontstekingsremmende werking door de stof amou-emodine. Dit blijkt uit Chinees wetenschappelijk onderzoek. Ook blijkt uit onderzoek dat rabarber de aanmaak van macofagen stimuleert, stoffen die van belang zijn voor ons immuunsysteem.

Hoewel rabarber zalig is, is het niet aan te raden om deze groente te vaak eten vanwege het oxaalzuur, dit zuur vermindert de opname van calcium. Om toch calcium op te kunnen nemen, werd er vroeger regelmatig kalk bij gedaan tijdens het koken van rabarber.

Low calorie

“Calorieën dat zijn toch van die beestjes die ’s nachts je kleding kleiner maken” ? Whahahah tegeltjes wijsheid….. Je hoeft je bij rabarber daar niet druk over te maken. 100 gram rauwe rabarber bevat ongeveer 23 kcal.


RabarberRabarber

Ingrediënten:

Bodem ( springvorm 24 cm)

  • 200 gram rauwe walnoten of pecannoten
  • 50 gram cashewnoten
  • afgestreken lepel kokosolie
  • 50 gram havermout
  • 7 ontpitte dadels
  • 3 eetlepels amandelmelk
  • bakje zoete aardbeien

Topping

  • 5 flinke stelen rabarber in stukjes gesneden
  • 1 banaan
  • snufje kaneel
  • 3 el kokosbloesemsuiker of rijststroop voor diegenen, die geen suiker gebruiken
  • wat aardbeien voor de sier

rabarberRabarber

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bedek de bodem van springvorm met bakpapier. Vet de ring in met een beetje kokosolie.
  3. Doe intussen alle noten en dadels in de keukenmachine/blender en laat draaien totdat je een samenhangend deeg hebt.
  4. Doe dit mengsel in een kom en voeg de amandelmelk en havermout toe. Giet dit mengsel op de bodem van de springvorm en bekleed de onderkant en ook de zijkanten.
  5. Zet dit 20 minuten in de oven. Maak ondertussen de vulling.
  6. Snij de rabarber in kleine stukjes van ongeveer 2-3 cm, spoel de rabarber af onder de koude kraan en vul de pan met 100 ml water ongeveer en kook het in 10 minuten gaar.  Als de rabarber uit elkaar valt dan is het klaar. Regelmatig doorroeren om dit in de gaten te houden. Laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
  7. Voeg de kokosbloesemsuiker en kaneel toe aan het rabarbermengsel, laat dit afkoelen.
  8. Snij 1 banaan in dunne plakjes en bedek de gebakken bodem met deze banaan (dit zorgt ervoor dat het rabarbermengsel niet doorloopt in de bodem). Stort het rabarbermengsel op de banaanplakjes en laat helemaal afkoelen. Zet het daarna nog minimaal een halfuur in de koelkast om op te laten stijven.

Njoy en ga lekker rabarberen!

rabarber


Houd jij van rabarber? en wat is jouw lievelingsrecept met rabarber?

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply