Indonesische hapjes, ik ben ermee opgegroeid. Het is een absolute must in de Indonesische keuken. Bij mijn oma Struijck was het elke zondag feest. Bijna al mijn ooms en tante’s met aanhang zaten aan de grote tafel te genieten van loempia’s, risolles, pasteitjes en Indonesische kroket. Schalen vol hoor en alles ging op. Zo fijn voor mij, dat de recepten van generatie op generatie worden doorgegeven.
Ken jij de Indonesische snacks van de toko of Pasar Malam? Ik deel heel graag één van mijn lievelingssnacks met jou. Indonesische maiskoekjes of Frikadel Djagung. Dit hapje kan je eten als tussendoor of als bijgerecht of lekker bij de borrel. Veel kookplezier met het maken van deze verrukkelijke exotische snack.
Ingrediënten:
- Blik mais
- 60 gr bloem
- paar takjes selderij (1 eetlepel)
- 1 kleine rode ui of 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- zonnebloemolie
- halve theelepel laos
- halve theelepel koenjit
- halve theelepel ketoembar
- snufje komijn
- halve Spaanse peper
- peper en zout
Maiskoekjes benodigheden:
Wok, koekenpan, snijplank, kom, schuimspaan, keukenpapier, vergiet
Maiskoekjes bereiding:
Laat de maiskorrels uitlekken, (vocht moet zoveel mogelijk verwijderd zijn en je mag natuurlijk ook verse mais gebruiken) in een vergiet en spoel de mais af met koud water. Hak de Spaanse peper zonder zaadlijst, de knoflook en ui fijn en bak in een wok(pan) met een beetje olie lichtjes bruin. Hak de selderij fijn en voeg de mais toe in de pan en bak al roerend 3 minuten
Lekker op smaak brengen met ketoembar, komijn, laos, djinten, koenjit, zout en peper. Zet vervolgens het vuur uit en voeg de twee eieren toe aan de pan. Doe daarna de 60gr bloem erbij en roer met een lepel zodat er een kleverige massa ontstaat. Mocht het mengsel nog te dun zijn voeg dan wat extra bloem toe. Verhit een laagje olie van ongeveer 1 à 2 cm in de koekenpan tot ongeveer 160 graden( goed opletten want de koekjes kunnen snel aanbranden). De temperatuur is goed als het mengsel in de olie gaat borrelen.
Schep ongeveer een eetlepel van het maismengsel in de pan met olie en druk een beetje plat. Ik gebruikte twee lepels om een bolletje/rondje te maken. Als de maiskoekjes mooi goudbruin zijn aan de onderkant, kan je de koekjes omdraaien. Dat is ongeveer na 1 à 2 minuten. De andere kant ook lekker lichtbruin laten worden en klaar. Haal daarna de koekjes uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zo enak deze! Yummy!
Selemat Makan.
Welk Indonesische snack vind jij het lekkerste?
Blog you zoen
Claudia XOXO
No Comments