Food Lifestyle

De theefabriek

DSCN1348

Ben jij ook zo’n theeleut? dan is een bezoekje aan de theefabriek in Houwerzijl echt de moeite waard. De Theefabriek is gelegen in de voormalige kerk en pastorie van het pittoreske dorpje Houwerzijl. In 1989 gekocht voor het symbolische bedrag van 1 gulden (45 eurocent). Momenteel is de theefabriek uitgegroeid tot een ware thee-trekpleister. Per jaar trekt het ongeveer 50.000 bezoekers. Houwerzijl ligt in het prachtige, rustige Noordwest-Groningen, aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer.

De theefabriek is een walhalla voor de theeliefhebber. Het heeft de meest uitgebreide theekaart ter wereld. Je kan kiezen uit ruim 300 theesoorten en -specialiteiten. Variërend van hete tot koude thee, van groene tot zwarte thee en van thee met een vleugje spraakwater tot thee met fruit. Van die ruim 300 theesoorten daarvan zijn ongeveer 130 biologisch. Deze biologische theeën worden zonder kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen verbouwd.

DSCN1364 (Medium)

De Theefabriek is een unieke combinatie van Nederlands enige theemuseum, een sfeervolle theeschenkerij en een geurige theewinkel. Neem een kijkje in het theemuseum waar je wordt meegenomen op een verrassende ontdekkingsreis door de boeiende wereld van thee. Ontdek het hele proces van het plantje tot de thee. Zelf proeven is hier een absolute must!  In de Theefabriek maken ze ook hun eigen melanges of op verzoek zelfs custom made. Mensen komen van heinde en ver ook vanwege het grote aanbod van biologische thee. Als klap op de vuurpijl kun je in de sfeervolle theewinkel meer dan 250 soorten thee kopen en allerlei attributen zoals theeglazen, theemutsen, boeken over thee, theekopjes, theebonbons, theedoeken en streekproducten.  Het is voor mij als theeliefhebber echt een stukje paradijs waarbij ik een geur-en smaakreis meemaak waar ik geen genoeg van kan krijgen.

DSCN1369 (Medium)DSCN1373 (Medium)

DSCN1382 (Medium)DSCN1372 (Medium)

 


Verrassende Theeweetjes:

Dankzij Judith en Renny heb ik ook nog wat opgestoken over thee.

 • Witte thee is iets bijzonders. De klassieke verwerkingsmethode voor de witte thee is  eigenlijk heel simpel.. Vroeg in het seizoen vindt de pluk plaats en alleen  van de uitlopers. Dat gaat uiteraad met de hand. Geen machine kan zo subtiel plukken. Er wordt per jaar maar twee dagen geplukt voor witte thee. De geplukte knopjes krijgen ruim een etmaal de gelegenheid om te verwelken, vaak in de zon. Met de verwelking vindt direct een beetje oxidatie plaats. Daarna drogen de blaadjes en dat is alles. Witte thee is heel exclusief en vanwege het lage rendement toch redelijk arbeidsintensief en daarom behoorlijk aan de prijs. Witte thee dankt zijn naam aan  de kleur van de uitloper. De smaak is zacht en mild. Moderne variant van witte thee is : ’two leaves and a but’. Dat is uitloper en twee blaadjes. Dat maakt de thee goedkoper en beter verkoopbaar.
 • Looizuur. De hoeveelheid looizuur is afhankelijk van hoelang je de thee laat trekken. In de eerste 2 a 3 minuten lossen de vrije looistoffen op. Bij de fijnere theesortingen verloopt dit proces aanzienlijk sneller dan de grove theesoorten. Looizuur in de thee is te herkennen aan het vliesje in de thee en de bruine aanslag in het kopje.
 • Groene thee versus zwarte thee. Of het nu om zwarte of groene thee gaat, de oorsprong van thee komt van dezelfde plant, namelijk de Camellia sinensis en daarvan bestaan twee varianten: de Chinese en de Indiase. Welke kleur de thee uiteindelijk krijgt, hangt af van de manier waarop de blaadjes bewerkt worden. Bij zwarte thee worden de blaadjes volledig geoxideert en verdwijnen alle polyfenolen die van oorsprong in de thee zitten. De blaadjes van groene thee worden daarentegen na het oogsten licht gestoomd en dat remt de fermentatie-enzymen. Om die reden bevat groene thee maar liefst vier keer zoveel polyfenolen als zwarte thee! Een deel van de polyfenolen bestaat uit catechines die van groene thee een buitengewoon gezondheidsproduct maken. Catechine is eigenlijk een verzamelnaam voor een grote groep stoffen die als antioxidant in het lichaam werkzaam zijn. Deze catechines zitten in heel weinig voedingsstoffen. Naast groene thee komen deze alleen (en in veel mindere mate) in druiven, zwarte chocolade en wijn voor. In groene thee zitten vier soorten catechines waarvan EGCG (ook wel epigallocatechine gallaat genoemd) de belangrijkste en meest onderzochte is. Bron.
 • De theefabriek gebruikt voor het overgrote deel onafgebroken bladthee, de zgn bladtheesorteringen als Orange Pekoe( OP deze thee is gemaakt van het tweede blad) en de meer verfijnde Flowery Orange Pekoe (FOP deze thee is gemaakt van de bladknop en het eerste blad) Bladthee heeft als voordeel dat de thee beter bewaard kan worden, langzamer en geleidelijker trekt en minder snel ongewenste, bittere smaakstoffen zoals looizuur afgeeft.
 • Rooibos is een plant uit Zuidafrika, met naaldvormige blaadjes en is geen thee. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. In tegenstelling tot thee bevat rooibos geen cafeine en bijna geen tannine. Deze ‘theesoorten’  zoals rooibos bevatten geen blaadjes van de Camellia sinensis.

Rooibos


Mondvermaakjes:

Doordat ik helemaal overweldigd was door de dikte van de theekaart. Heb ik aan Renny gevraagd of zij voor mij wilde kiezen. Enige voorwaarde was dat het biologisch moest zijn. Ik heb heerlijke theeën geproefd o.a thee geïnspireerd op Ayurveda, en thee op basis van Esotheerie. Daarnaast wordt er ambachtelijk gebak geserveerd, waaronder appeltaart, poffert, scones, theecake, chocoladetaart, lemon-cheescake etc etc. Heb je zin in een hartige versnapering dan kan je kiezen uit een heel scala aan lekkere, vers belegde sandwiches en Dikke Plakk’n stoet. Wil je helemaal uitpakken…..de theefabriek biedt een aantal fijne combinaties in de vorm van ‘Leutje Grunneger theetoafel’, sconesfestijnen, sandwichlunches en uitgebreide theetafels.  Als kers op de taart kan je Torenkamer 42 reserveren. Een tea van Torenhoog nivo, wordt er voor maximaal 2 personen de Torenhoge Tea geserveerd. Met een klokkentouw voor de ‘roomservice’ en een prachtig uitzicht met helder weer op de Martinitoren.  Nou als dat niet genieten is…….

DSCN1423 (Medium)DSCN1425 (Medium)


Mijn ervaring

Wat ben ik als Grunneger trots op deze unieke plek in het mooie Groningse land. Het is het enige theemuseum in Nederland en de theeschenkerij heeft de meest uitgebreide theekaart ter wereld. We laten de theelanden China, India en Japan ver achter ons. Wat is thee eigenlijk een prettig drankje: je bent zelf de maestro van het eindresultaat. Je kunt je eigen melanges samenstellen en zo zelf je lievelingskop thee zetten. Elke theeland heeft zijn eigen verhaal. Met soms bijzondere en soms lachwekkende tradities en rituelen. Thee proeven is eigenlijk een hele ervaring waarbij al je zintuigen aan bod komen. Ik heb een hele leuke en leerzame dag gehad bij de Theefabriek. Ik wil Renny en Judith ook hartelijk bedanken voor hun passie en enthousiaste verhalen over thee. Ik kom snel weer!

Borden (Medium)


Ben jij wel eens bij de Thee fabriek geweest in Houwerzijl? en wat vond je ervan?

 

Blog you zoen

 

Claudia XOXO

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Laifa
  oktober 12, 2015 at 2:08 pm

  Erg leuke plek! Je kijkt je ogen uit! Heb er zelfs 2 soorten Koreaanse thee gekocht. Echt de moeite waard om een keertje langs te gaan.

  • Reply
   Claudia Struijck
   oktober 12, 2015 at 2:37 pm

   Hi Laifa, wat leuk je bericht. Het is echt een hele leuke plek met de meest uitgebreide theekaart van de wereld. Super dat jij ook geslaagd bent met je Koreaanse thee.

  Leave a Reply