Lifestyle

Specsavers: Ooggymnastiek met Olga Commandeur

Specsavers: Ooggymnastiek met Olga Commandeur

Elke workout slaat lichaamsonderdeel steevast over. Oogzorgspecialist Specsavers en vitaliteitscoach Olga Commandeur presenteren: ooggymnastiek.

Als we denken aan het onderhoud van ons lichaam, dan denken we aan het laten branden van onze spieren tijdens een intensieve workout. Of even helemaal tot onszelf komen in downward facing dog of happy baby pose. Maar vergeet je nu niet een heel belangrijke deel van het lichaam? Wat dacht je namelijk van de ogen, de actiefste en snelste onderdelen van ons lichaam. Maar welk sportklasje je ook volgt, je oogspieren worden steevast overgeslagen. Oogzorgspecialist Specsavers vindt het daarom de hoogste tijd dat we ook voor dit deel van ons lichaam goed gaan zorgen en bedacht samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur ooggymnastiek. Met deze ontspannende oefeningen geef je jouw ogen de aandacht die ze verdienen.

Snelste spieren van ons lichaam
Onze ogen maken gemiddeld zo’n 100.000 bewegingen per dag (ook ‘s nacht zijn ze volop in beweging) en ze kunnen bij deze bewegingen een topsnelheid 800 kilometer per uur halen. Ook onze oogleden hebben het er maar druk mee, want om onze ogen onder andere vochtig te houden knipperen we zo’n 5,2 miljoen keer per jaar. Drukke baasjes dus, die ogen van ons. Maar geven we ze ook voldoende rust? Zeker met ons vele schermgebruik kunnen ze wel wat extra aandacht gebruiken. Daarom presenteren Specsavers en Olga Commandeur ooggymnastiek; korte, ontspannende oefeningen voor je ogen.

Aandacht voor je kijkers

“Ontspannen en rust nemen, is minstens zo belangrijk als de workout zelf. En dat geldt niet alleen voor het gedeelte van je lichaam vanaf je nek naar beneden, maar ook net zo goed voor je ogen”, aldus vitaliteitscoach Olga Commandeur. “Zonder dat we dat doorhebben, vragen we elke dag ontzettend veel van hen. De hoogste tijd dus voor een beetje meer aandacht voor die twee mooie kijkers!”

Bij ooggymnastiek draait het dus om ontspanning en rust voor je ogen. Bijvoorbeeld door afwisselend te focussen op iets dat dichtbij en ver weg is. Of door je ogen van boven naar beneden en van links naar rechts te bewegen. De oefeningen zijn simpel en kunnen altijd, overal en door iedereen worden uitgevoerd. Je kunt je ogen hier echter niet mee trainen of oogproblemen of -afwijkingen verhelpen. “Wil je weten hoe het met de gezondheid van je ogen is gesteld? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een optometrist”, tipt Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers. “Zo kunnen eventuele oogaandoeningen in een vroeg stadium herkend worden. Wij adviseren iedereen van 40 jaar en ouder dit elke twee jaar te doen.”

Vijf ontspanningsoefeningen*

Olga Commandeur ontwikkelde met Specsavers vijf oefeningen om je ogen mee te ontspannen, heerlijk na bijvoorbeeld een dag intensief werken achter een beeldscherm. In de video doet Olga ze voor. Hieronder alle oefeningen op een rijtje.

Oefening 1: Scherpstellen
Kijk naar je (open) hand dichtbij, focus hier 3 tellen op. Sluit je ogen en richt je hoofd naar een voorwerp verder weg (zo’n 5 – 10 meter bij je vandaan). Open je ogen en focus direct 3 tellen op dit voorwerp. Sluit je ogen en kijk weer 3 tellen naar je hand, etc. Doe dit 3 tot 5 keer. 

Oefening 2: Snelle wissel (versnelde versie oefening 1)

Knijp ogen dicht, draai je hoofd en focus direct kort op wat je ziet (dichtbij of ver weg). Knijp weer dicht en draai je hoofd andere richting op (naar rechts, links, omhoog, etc.) en focus. Doe dit 10 keer achter elkaar.

Oefening 3: Rondkijken

Even de spieren hun werk laten doen. We kijken omhoog, knipperen, kijken naar rechts, knipperen, kijken naar beneden, knipperen en kijken naar links, knipperen. Dit kun je een aantal keer herhalen.

Oefening 4: Oog voor oog 

Dek één oog af met je hand en focus op een voorwerp. Wissel direct van hand en oog en focus op hetzelfde voorwerp. Focus vervolgens op een ander voorwerp en wissel van hand en oog. Zo stellen je ogen zich los van elkaar scherp.

Oefening 5: Ontspanning
Kijk rustig naar iets moois, adem diep in door neus, sluit rustig je ogen. Blaas langzaam uit door je mond terwijl je heel bewust “kijkt” naar het donkere vlak achter je oogleden. Herhaal dit 3 keer.

* Let op: Mocht je bij één van deze oefeningen pijn of ongemak ervaren, stop dan met de oefening en maak een afspraak bij een oogspecialist om de gezondheid van je oog te controleren.

Over Specsavers

Specsavers is een snel groeiende retailketen die 141 oog- en hoorzorgwinkels in Nederland exploiteert. De winkels worden gerund op joint-venture basis onder leiding van lokale winkelpartners. Het van oorsprong Britse familiebedrijf is sinds 1997 in Nederland actief en heeft als missie om kwalitatief hoogwaardige én betaalbare oog- en hoorzorg voor iedereen toegankelijk te maken. Specsavers Nederland boekte in 2019/2020 een omzet van € 156 miljoen.

Specsavers wil de komende jaren een steeds prominentere rol spelen in de markt van eerstelijns oog-en hoorzorg en haar positie verder versterken. Alle opticiens en optometristen die werkzaam zijn bij Specsavers hebben een externe optiekopleiding afgerond. Tevens zijn alle audiciens StAr (Stichting Audicienregister) geregistreerd, waarmee kwaliteit van dienstverlening en bedrijfsinrichting is gewaarborgd.

Een niet aflatende focus op innovatie maakt dat Specsavers staat voor kwalitatief hoogwaardige producten en service op het snijvlak van medische zorg, mode en technologie. Via Stichting Specsavers Steunt toont de organisatie haar betrokkenheid bij de samenleving, voornamelijk door het ondersteunen van goede doelen met een lokaal karakter.


Zoals altijd, bedankt voor het lezen.

Blog you zoen,

Claudia XOXO

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    witte keukenkraan met uittrekbare slang
    mei 24, 2021 at 1:37 am

    Ik heb hier leuke berichten gevonden. Ik hou van de manier waarop je beschrijft. Zo perfect!

  • Leave a Reply