Toen ik 30 geleden in het weekend bij mijn vriendinnetje Laifa mocht blijven slapen verheugde ik me het meest op de Roti Kukus die ze dan voor mij maakte. Samen in de keuken, ongeduldig wachtend totdat deze makkelijke en oh zo lekkere cake klaar was. Om dan vervolgens met het bord op schoot deze op te peuzelen. Wat een prachtige herinnering aan mijn jeugd. Nu ben ik 44 jaar en met heel veel plezier deel ik dit recept met jullie.
Ingrediënten:
- 3 eieren
- 200 gr fijne rietsuiker heb ik gebruikt maar gewone suiker kan ook
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 1 dl 7up/spa rood of koolzuurhoudend water
- 250 gram zelfrijzend bakmeel heb ik gebruikt maar het kan ook met 200gr bloem met 1 theelepel bakpoeder
- 1 mespuntje zout
Materialen:
stoompan, bakpapier, mengkom, garde, prikpen (sate prikker), theedoek
Bereiding:
Kluts de eieren met de suiker(s) en het snufje zout. Voeg daarna het vocht( ik had spa rood in huis) toe en als laatste het meel. Goed mengen en zorg dat er geen klontjes in zitten. Bekleed de stoompan van binnen met bakpapier, niet alleen de bodem maar ook de opstaande randen. Zet de waterpan van de stoompan met voldoende water aan en breng aan de kook. Zorg dat de onderkant van de stomer niet het water aanraakt. Giet het beslag in de bekleedde stoompan. Wikkel om de deksel van de stomer een schone theedoek. Sluit het goed af, er mag zo weinig mogelijk stoom ontsnappen.! De doek voorkomt dat de condens weer terugslaat op de cake, omdat de condens wordt opgenomen door de (thee)doek.
Laat het geheel 1 uur stomen. Laat de deksel er de eerste 30 minuten op en zorg dat er genoeg heet water in de pan zit, is dit niet het geval dan bijvullen met kokend heet water( geen koud water gebruiken). Prik met een satéstokje na een uur in de cake. Wanneer deze er droog uitkomt is de Roti Kukus klaar.

De cake na 30 minuten
Serveer het warm en snijdt in plakken. Je kan de cake ook besmeren met een beetje boter. De boter zal dan smelten, lekkah! Je kan de cake later ook opnieuw opwarmen in de stoompan. Goed afdekken met huishoudfolie anders wordt de cake snel oud.
Dit is de basis voor roti kukus. Je kan evt ook kleurstof toevoegen, die vaak bij een toko te koop zijn
Selamat makan!
Wat vind jij van deze Indische cake? Heb jij nog een recept wat jou aan vroeger doet denken? Laat je reactie hier achter.
Blog you zoen
Claudia XOXO
6 Comments
Mariska
februari 12, 2016 at 4:15 pmGestoomde cake, dat heb ik nog nooit gemaakt! Heerlijk zo’n herinnering erachter. Als ik aan ‘vroeger’ denk, denk ik aan de antilliaanse cashewnotentaart… die is ook echt lekker! En nog meer antilliaanse hapjes. Maar die ga ik nog wel eens op m’n blog delen 😀
Kleurstof kan deze cake ook zo’n leuk resultaat geven.
Claudia Struijck
februari 12, 2016 at 10:07 pmWat leuk Mariska dat jij ook van die mooie herinneringen hebt aan vroeger!!Ik ben ook heel erg benieuwd naar die cashewnotentaart, klinkt heerlijk!! Fijn weekend! X
Alida
februari 12, 2016 at 6:13 pmHeerlijk Claudia! Heb je nog iets over voor morgen? 😉
Claudia Struijck
februari 12, 2016 at 10:06 pmHahaha Alida, ja hoor. Monchou taart met bastogne bodem!
Danny
februari 12, 2016 at 11:03 pmZiet er goed uit Claudia! Inderdaad mooie herinneringen aan vroeger door deze heerlijke cake☺
Claudia Struijck
februari 13, 2016 at 10:04 amHi Danny, de cake is bijna weer op. Zo lekker. Voor straks monchoutaart met bastogne bodem. Tot straks.